Știrile zilei de 11 ianuarie la EBS: Autoritățile pregătesc proiectele pentru 2023 | SMURD Cluj desfășoară o nouă ediție a Maratonului Resuscitării

Știrile zilei de 11 ianuarie la EBS Radio: Autoritățile din Cluj-Napoca pregătesc proiectele pentru 2023, SMURD Cluj desfășoară o nouă ediție a Maratonului Resuscitării, iar rata anuală a inflației va scădea în 2023, arată cele mai recente estimări publicate de Banca Națională.

Modernizarea Cetățuii, metroul, centura metropolitană, regenerarea urbană a zonei străzii Moților, modernizarea unor parcuri și amenajarea unui hub educational în Borhanci se numără între principalele obiective la municipalității clujene în 2023. Proiectele au fost prezentate în cadrul ședinței de Consiliu Local, ieri. Valoarea generală a bugetului pentru 2023 este de 618 milioane de euro, față de 332 în anul 2022, o creștere de peste 40%. În 17 ianuarie 2023 va avea loc o dezbatere publică pe această temă, iar proiectul va fi aprobat în ședința programată la începutul lunii februarie.

SMURD Cluj, alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, desfășoară o nouă ediție a Maratonului Resuscitării. Evenimentul are loc sâmbătă, 14 ianuarie, la centrul comercial din Florești, timp de 10 ore. Clujenii, indiferent de vârstă, vor putea învăța gratuit manevre de resuscitare de la specialiștii SMURD Cluj. Medicii și paramedicii vor aborda inclusiv manevre de resuscitare de bază ale copilului și vor răspunde tuturor întrebărilor.

Rata anuală a inflației va scădea în 2023, arată cele mai recente estimări publicate de Banca Națională. Instituția anunță că prognozele indică o reducere a ratei anuale a inflației începând din primul trimestru al acestui an și că, ulterior, situația se va îmbunătăți și mai mult. Economiștii BNR cred că rata inflației va fi influențată de prețurile de pe piața energiei, dar și de cotațiile barilului de petrol. În noiembrie 2022, de exemplu, rata inflației era de aproape 17%.

Industria turismului a înregistrat, în 2022, o adevărată creştere a cererii pentru călătorii şi s-a apropiat de rezultatele obţinute în anul record 2019, arată o analiză publicată miercuri de o agenţie online de turism. Conform datelor, în medie, românii şi-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte şi au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvenţa lor a fost dublă faţă de cea a călătoriilor mai lungi. Italia, aflată de ani de zile în topul preferinţelor, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna şi Veneţia. Pe locul 2 în clasament se află Marea Britanie.

Ne poți asculta și aici: