Știrile zilei de 12 iunie la EBS: Sindicatele din Educație suspendă greva generală | Premierul Nicolae Ciucă a anunţat depunerea mandatului Guvernului

Știrile zilei de 12 iunie la EBS: Sindicatele din Educație suspendă greva generală, Premierul Nicolae Ciucă a anunţat depunerea mandatului Guvernului și astfel pot începe procedurile pentru rotativa guvernamentală, convenită între PNL şi PSD, respectiv transportul aerian de pasageri a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 60% comparativ cu perioada similară din 2022.

Sindicatele din Educație anunță suspendarea grevei generale. Guvernul a aprobat ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Aceasta a precizat că prima ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern se referă la creşterile salariale, care, în medie, sunt „peste 25%”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat depunerea mandatului Guvernului. În acest moment, pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, pot începe procedurile pentru rotativa guvernamentală, convenită între PNL şi PSD. Conform procedurii, demisia premierului Nicolae Ciucă va fi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, care va trebui să emită decretul de vacantare a postului. De asemenea, potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului (articolul 9), şeful statului va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului până la formarea noului guvern.

Transportul aerian de pasageri a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 60% comparativ cu perioada similară din 2022, de la 3.085.700 pasageri la 4.937.100 pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, în timp ce Aeroportul Internațional din Cluj e pe locul 2. Mai exact, la Cluj au fost 312.800 pasageri îmbarcaţi şi 287.300 debarcaţi – indică statisticile. De altfel, instituția se așteaptă să atingă un nou record în acest an – și anume pragul de 3 milioane de pasageri.

Numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119 a fost apelat de peste 1000 de clujeni. Circa 90% din cazuri au fost deja soluționate, anunță autoritățile. Totodată, echipa mobilă a intervenit la 63 de cazuri de pe raza județului Cluj. Numărul unic 119 a devenit tot mai cunoscut în rândul cetățenilor, dovadă în acest sens fiind creșterea semnificativă a apelurilor din cursul acestui an, aproximativ de opt ori mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Ne poți asculta și aici: