Știrile zilei de 13 aprilie la EBS: Alimentele au continuat să se scumpească, deși inflația a încetinit | 2.600 de imobile au fost tranzacționate în martie în Cluj

Știrile zilei de 13 aprilie la EBS: Alimentele au continuat să se scumpească în martie deși inflația anuală a încetinit la +14,5%, față de +15,5%, în Cluj au fost tranzacționate în martie un număr de 2.600 de imobile și românii vor avea mese mai sărace anul acesta de sărbători. 

Alimentele au continuat să se scumpească în martie, dar inflația anuală a încetinit la +14,5%, față de +15,5% în luna precedentă. Comparativ cu luna trecută, produsele costă cu aproximativ +2%, respectiv cu +21,5% față de martie 2022. Potrivit Insitutului Național de Statistică, cele mai importante scumpiri alimentare din luna martie au fost înregistrate la legume, al căror cost a urcat cu aproape 9% în ultima lună, acesta fiind pe de altă parte cu 28% mai ridicat față de perioada similar a anului precedent.

În Cluj au fost tranzacționate în martie un număr de 2.600 de imobile, conform datelor de la Cadastru. Județul cu cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, e depășit de București, dar și de județele Ilfov, Timiș și Brașov. La nivelul întregii țări au fost vândute circa 57.500 de immobile în martie, cu 10.000 mai multe față de luna februarie. În schimb, față de aceeași lună a anului trecut, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna martie este cu 14.000 mai mic. Trei linii de autobuz vor avea program special în noaptea de Înviere, anunță autoritățile.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță prelungirea programului de transport în comun, pentru a facilita participarea clujenilor la slujba de Înviere din noaptea de sâmbătă, 15 aprilie. Este vorba despre liniile 25, 30, si 46S, care vor circula până la 1:30, astfel încât credincioșii care participă la slujbe să poată ajunge înapoi acasă folosind mijloacele de transport în comun.

Românii vor avea mese mai sărace anul acesta, de sărbătorile pascale. 75% dintre respondenții unui studiu realizat de o companiei de consultanță spun că masa de sărbători va fi mai puțin îmbelșugată. Cei mai mulți dintre români, circa 51%, declară că vor aloca un buget similar celui de anul trecut pe produse alimentare cu ocazia sărbătorilor de Paște, în timp ce 24% vor aloca un buget mai mic. În contextul scumpirilor accentuate de la lună la lună, în ambele scenarii, românii vor avea o masă de Paște diferită în acest an, fie că ne referim la reducerea numărului de produse cumpărate sau la alegerea celor mai mici prețuri. Nu lipsesc din coșul de cumpărături ouăle, brânzeturile, carnea sau legumele.

Ne poți asculta și aici: