Știrile zilei de 13 ianuarie la EBS: Rata inflației a ajuns la 16,3% în 2022 | Asociația Daisler lansează campania Blue Monday

Știrile zilei de 13 ianuarie la EBS: Anul 2022 a venit cu scumpiri semnificative, peste 100 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 2 – 8 ianuarie, iar Asociația Daisler lansează campania antidepresie Blue Monday, pe 16 ianuarie, în ziua cea mai deprimantă din an.

Anul 2022 a venit cu scumpiri semnificative. Inflația oficială a fost de 16,3% anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit curentul electric (+45%) și gazele naturale (+35%). Iar prețurile alimentelor au atins în decembrie o creștere anuală de +22%, cea mai mare scumpire fiind înregistrată la zahăr – de aproape 63%. Uleiul costă cu aproape 40% mai mult, făina cu 33%, iar ouăle și cartofii s-au scumpit cu 35 % față de aceași perioadă a anului precedent.

Peste 100 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 2 – 8 ianuarie, la nivel naţional, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, sunt cu 37,9% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 74.567. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri. Este stare de alertă epidemică în România încă de la începutul lunii, au anunțat autoritățile, după ce numărul infecțiilor respiratorii a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Nu există deocamdată restricții, însă au fost emise recomandări – între care evitarea spațiilor aglomerate, purtarea măștii de protecție, o igienă corespunzătoare, consultarea specialiștilor la apariția simptomelor, dar și continuarea vaccinării.

Asociația Daisler lansează campania antidepresie Blue Monday, pe 16 ianuarie, în ziua cea mai deprimantă din an. Proiectul reunește psihoterapeuți din întreaga țară, care își oferă gratuit serviciile pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu strări neplăcute în perioada considerată cea mai dificilă din întregul an . Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie e numită Blue Monday este considerată cea mai deprimantă zi din an, cu un risc major asupra sănătății psihice. Potrivit unor cercetări, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din decembrie, vremea posomorâtă și perspectiva îndepărtată a unei vacanțe sunt doar câteva dintre motivele care contribuie la acest fenomen.

Ne poți asculta și aici: