Știrile zilei de 13 martie la EBS: Licitația pentru metroul din Cluj a fost contestată | Proiectul ClujBike a fost reluat

Știrile zilei de 13 martie la EBS Radio:  Licitația pentru metroul din Cluj a fost contestată de către o asociere care primise calificativul de neconformitate din punct de vedere ethnic în cadrul procedurii, etapa de proiectare a Spitalului Regional Cluj urmează să fie încheiată în perioada aprilie-mai 2023 și au început înscrierile pentru Competiția Locală TIFF 2023. 

Licitația pentru metroul din Cluj a fost contestată de către o asociere care primise calificativul de neconformitate din punct de vedere ethnic în cadrul procedurii. Rezultatele inițiale fuseseră anunțate de către autorități pe 28 februarie. Durata totală a contractului este de 96 de luni. Magistrala de metrou din Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran. Costurile ajung la peste 9 miliarde de lei.

Etapa de proiectare a Spitalului Regional Cluj urmează să fie încheiată în perioada aprilie-mai 2023, potrivit graficului prezentat de ministrul Sănătății. Viitorul spital va fi construit în comuna Florești, la aproximativ 10 kilometri de Cluj-Napoca, și va funcționa ca unitate de urgență de nivel înalt. Unitatea medicală va avea peste 800 de paturi pentru pacienți, 19 săli de operație, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și alte aproximativ 80 de camere pentru serviciile de diagnostic și tratament. Spitalul face parte din cele trei unități medicale regionale – Cluj-Napoca, Iași și Craiova – care vor fi construite cu fonduri nerambursabile și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Construcţia durează patru ani pentru fiecare din aceste trei spitale regionale.

Proiectul ClujBike a fost reluat, iar bicicletele sunt disponibile, din nou, pentru închiriere, anunță administratorii rețelei. Proiectul are ca scop utilizarea bicicletei ca altenativă la alte mijloace de transport public poluante și reducerea aglomerației în trafic prin crearea unei noi opțiuni de mobilitate. Clujenii pot închiria bicicletele în baza unei înregistrări în sistem, în mod gratuit pentru o oră.

Au început înscrierile pentru Competiția Locală TIFF 2023. Filmele regizate de clujeni pot fi înscrise până pe 20 mai. Ajunsă la cea de-a 14-a ediție, inițiativa își propune să descopere, să susțină și să promoveze talentele locale, prezentând și premiind filmele realizate de clujeni.  Peste 300 de filme realizate de clujeni au fost înscrise în ultimii ani.

 

Ne poți asculta și aici: