Știrile zilei de 14 februarie la EBS: Încep exproprierile în zona Cetățuia | Inflația a scăzut în prima lună a anului la 15%

Știrile zilei de 14 februarie la EBS: încep exproprierile în zona Cetățuia din Cluj-Napoca, numărul de proprietăți oferite spre închiriere a fost semnificativ mai mic ultimul trimestru din 2022 și inflația a scăzut în prima lună a anului la 15%, indică datele Institutului Național de Statistică.

Încep exproprierile în zona Cetățuia din Cluj-Napoca. Autoritățile clujene au publicat în această săptămână decizia oficială în acest sens. Exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lucrării este următorul pas pentru a duce mai departe proiectul care își propune revitalizarea unei zone emblematice a Clujului. Amplasamentul lucrării este în suprafață de 140 de mii de metri pătrați, iar suma aferentă despăgubirilor trece de 35 de milioane de lei.

Numărul de proprietăți oferite spre închiriere a fost semnificativ mai mic ultimul trimestru din 2022, arată o analiză a portalului imobiliare.ro. O scădere a ofertei a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu municipiul Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de 49,7%, până la 1.070 de anunțuri unice. În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Cluj-Napoca se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 500 de euro pe lună pentru două camere. Acest centru regional este urmat îndeaproape de București, unde proprietarii apartamentelor cu două camere solicită 460 de euro pe lună.

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a reluat proiectul „Voluntari pentru Educație”, prin care copiii internați la Institutul Oncologic din Cluj beneficiază de cursuri. Proiectul vizează desfășurarea activităților de predare-învățare-evaluare pentru asigurarea continuității școlarizării. Grupele de activități se desfășoară la toate disciplinele din trunchiul comun, în funcție de solicitările elevilor: de la limba română și matematică, la fizică, geografie sau engleză.

Inflația a scăzut în prima lună a anului la 15%, indică datele Institutului Național de Statistică, dar influența pozitivă pare a veni preponderent din scăderea facturilor la curent. Alimentele costă tot mai mult în continuare. Mai exact acestea s-au scumpit cu +1,5%, în prima lună a anului, fiind acum cu 22,5% mai scumpe decât în urmă cu un an. Cel mai mult au crescut prețurile pentru fructe și legume – cu până la 5%.

Ne poți asculta și aici: