Știrile zilei de 15 februarie la EBS Radio: HelpMe – aplicația care indică locația defibrilatoarelor din oraș | Românii vor avea încă 2 zile libere legale din 2024

Știrile zilei de 15 februarie la EBS Radio: O nouă aplicație (HelpMe) a fost dezvoltată pentru clujeni pentru a afla locațiile defibrilatoare din spațiile publice și private, a doua bibliotecă mobilă pentru copiii de la sate a pornit la drum chiar astăzi, de Ziua Lecturii și românii vor avea încă 2 zile libere legale din 2024.

O nouă aplicație a fost dezvoltată pentru clujeni, anunță autoritățile. HelpMe arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private. În aplicație, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor. Primăria municipiului Cluj-Napoca – în colaborare cu ISU Cluj – a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș – între care BT Arena sau Baza Sportivă din Gheorgheni.

A doua bibliotecă mobilă pentru copiii de la sate a pornit la drum chiar astăzi, de Ziua Lecturii. BookTruck este proiectul Asociației Culturale Cărțile pe Față. Demersul, susținut de voluntari, îi ajută pe elevi nu doar să decopere lumea fascinantă din paginile cărților, ci și să-și dezvolte creativitatea și să se bucure de o nouă pasiune, în mod constant. Prin noua investiție, peste 3000 de cărți ajung astfel la elevii din mediul rural, care le împrumută în mod gratuit. Biblioteca mobilă va poposi în perioada următoare în mai multe școli din județul Cluj.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat cu acord de colaborare cu comuna Florești pentru implementarea proiectului centurii metropolitan și a unor drumuri de legătură. Licitația pentru primul tronson a fost lansată, au anunțat autoritățile la sfârșitul lunii ianuarie. Într-o primă fază este vizat doar un prim lot din zona viitorului spital regional. Centura Metropolitană va avea în total 42 de kilometri.

Inflația anuală ar putea începe să se relaxeze și să ajungă la cifra – de 7,5% an/an în decembrie 2023, arată prognozele realizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. Datele INS arată că în prima lună a anului rata anuală a inflației a ajuns la 15,1%, în condițiile în care în decembrie a fost de 16,4%. Zahărul, de exemplu, s-a scumpit cu mai bine de 60% față de ianuarie 2022, în timp ce laptele și ouăle costă cu 33% mai mult.

Românii vor avea încă 2 zile libere legale din 2024. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Până la această decizie românii aveau 15 zile libere legale.

Ne poți asculta și aici: