Știrile zilei de 16 decembrie, la EBS Radio: Val de viroze în România | Drumul Apusenilor e gata | Elevii clujeni, premiați

Știrile zilei de 16 decembrie, la EBS Radio: România se confruntă un un val de viroze și infecții respiratorii acute, lucrările de modernizare a „Drumului Apusenilor” au fost finalizate, iar 208 copii au fost premiați în cadrul Galei de Excelență „10 pentru Cluj” 2022.

 

România se confruntă un un val de viroze și infecții respiratorii acute. Aproape 100.000 de cazuri au fost raportate la nivel național în perioada 5-11 decembrie, potrivit ultimelor date publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Numărul este dublu față de cel înregistrat anul trecut în aceeași perioadă. Potrivit INSP, au fost raportate 17 cazuri confirmate de gripă (un caz cu virus AH3, cinci cu virus AH1 şi 11 cu virus gripal A nesubtipat) și circa 1000 cu gripă clinică.

Lucrările de modernizare a „Drumului Apusenilor” au fost finalizate. Vorbim despre un traseu județean de importanță turistică în lungime totală de 25 de kilometri. Acesta începe la intrarea în localitatea Valea Drăganului (intersecția cu DN1), continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu și ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor. Lucrările au vizat întreaga structură a carosabilului, începând de la fundație și până la așternerea covorului asfaltic în două straturi, binder şi uzură. De asemenea, au mai fost modernizate peste 80 de podețe și 7 poduri, din care cel amplasat pe râul Crișul Repede a fost construit de la zero. Proiectul de modernizare are o valoare de circa 132 de milioane de lei și a fost finanțat din fonduri europene.

208 copii au fost premiați în cadrul Galei de Excelență „10 pentru Cluj” 2022. În cadrul galei au fost premiați preșcolarii și elevii cu vârste între 3-18 ani pentru performanţele excepţionale obţinute în variate domenii precum educaţie, sport, arte, IT, implicare în comunitate. Valoarea cumulată a premiilor oferite elevilor clujeni se ridică la 92.000 lei în premii valorice sau produse.

În Cluj-Napoca, 51 de copii care provin din medii defavorizate au primit biciclete, trotinete și tablete în cadrul unui proiect european susținut de municipalitate. Inițiative urmărește dezvoltarea și diversificarea, la nivel local, a serviciilor pentru 150 copii expuși riscului de separare de familiile lor, prin facilitarea dezvoltării personale și sociale a acestora, creșterea gradului lor de participare activă și de integrare în familie, școală și comunitate.

 

Ne poți asculta și aici: