Știrile zilei de 20 februarie la EBS: Salariile clujenilor au crescut cu aproape 15% în decursul unui an | Tot mai mulți turiști străini ajung în Cluj

Știrile zilei de 20 februarie la EBS: Salariile clujenilor au crescut cu aproape 15% în decursul unui an, numărul turiștilor străini înregistrați în Cluj anul trecut s-a dublat față de anul anterior și specialiştii în IT&C şi inginerii sunt categoriile profesionale liber-profesioniste cu PFA din România care câştigă cel mai bine.

Salariile clujenilor au crescut cu aproape 15% în decursul unui an. Mai exact, câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2022 a fost de 5.209 lei în județul Cluj, mai mare cu 199 lei comparativ cu luna anterioară și cu 604 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. Față de media pe țară, salariile nete din Cluj au fost cu 18,4% mai mari, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București în topul celor mai ridicate venituri.

Numărul turiștilor străini înregistrați în Cluj anul trecut s-a dublat față de anul anterior, iar numărul total a crescut cu o treime – indică datele Direcției Județene de Statistică. În 2022, la nivelul județului au fost cazați aproape 550 de mii de turiști. Cei mai mulți au vizitat zona Clujului în luna iulie, indică analizele specialiștilor.

Specialiştii în IT&C şi inginerii sunt categoriile profesionale liber-profesioniste cu PFA, din România, care câştigă cel mai bine. Mai exact, ei primesc în medie între 2.500 şi 4.500 de euro/lună, arată datele agregate ale primului serviciu 100% digital de pe plan local, care gestionează activitatea PFA-urilor. Și medicii, artiștii sau agenții imobiliari obțin venituri semnificative, indică analiza. Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în România existau, la finalul anului trecut, 430.073 de PFA-uri active, dintre care 31.862 nou-înfiinţate, cu 11% mai multe decât în 2021.

Preşedintele american Joe Biden a efectuat luni o vizită-surpriză în capitala Ucrainei, Kiev, într-o demonstraţie majoră de sprijin cu câteva zile înaintea marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Acesta s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Biden a anunţat cu prilejul vizitei sale la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei. Între timp, Moscova desfăşoară un atac masiv pe frontul din estul Ucrainei, transmit agenţiile de presă.

 

Ne poți asculta și aici: