Știrile zilei de 23 ianuarie la EBS: Drum roman vechi de 2.000 de ani, descoperit în centrul municipiului Cluj-Napoca | Absolvenții UMF, în top la rezidențiat

Știrile zilei de 23 ianuarie la EBS: Arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au descoperit în zona centrală a oraşului un drum roman, absolvenții Univesității de Medicină și Farmacie din Cluj au fost în top la examenul de rezidențiat din noiembrie și activele imobiliare ale românilor au continuat să crească, ajungând la finalul primului semestru din 2022 la aproape 2.200 mld. lei.

Arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au descoperit în zona centrală a oraşului un drum roman, care s-a păstrat în condiţii bune de 2.000 de ani. Au fost găsite mai multe fragmente de drum, acoperite cu dale şi cu construcţie de pietre de râu, pe o adâncime de circa 80 cm – au declarant specialiștii muzeului, citați de Agerpres. O parte a reţelelor/traseelor drumurilor romane se mai păstrează şi în present – în special între localități și în zonele rurale.

Absolvenții Univesității de Medicină și Farmacie din Cluj au fost în top la examenul de rezidențiat din noiembrie. În urma analizării datelor primite de la Ministerul Sănătății, absolvenții UMF Cluj au obținut cele mai bune rezultate, atât la rata de promovare, cât și la nivel de punctaje. De exemplu, dintre absolvenții promoției 2022, peste 98% dintre cei care au susținut examenul la Medicină au promovat. Pentru locurile rămase neocupate la nivel național, Ministerul Sănătății va organiza, în luna mai, o sesiune extraordinară a concursului de intrare în rezidențiat.

Activele imobiliare ale românilor au continuat să crească, ajungând la finalul primului semestru din 2022 la aproape 2.200 mld. lei, un nivel record al ultimului deceniu, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale. Avuţia imobiliară a românilor a fă­cut un salt de 11% în ultimul an, ascen­siunea fiind influenţată în principal de majorarea preţurilor imobiliare (+8,5% în iunie 2022 faţă de iunie 2021). Faţă de nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu circa 80%. Cluj-Napoca e orașul cu cele mai scumpe proprietăți.

Ne poți asculta și aici: