Știrile zilei de 25 aprilie la EBS: România a fost inclusă în proiectul primului spital de campanie paneuropean | Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj va fi modernizat cu fonduri europene

Știrile zilei de 25 aprilie la EBS: România a fost inclusă în proiectul primului spital de campanie paneuropean, Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj va fi modernizat cu fonduri europene și angajatorii din sectoarele cu activitate specifică verii au început să își mărească echipele pentru a gestiona corespunzător cererea așteptată din partea clienților.

România a fost inclusă în proiectul primului spital de campanie paneuropean. Comisia Europeană alocă 106 milioane euro Germaniei, Belgiei, Franței, Italiei, Luxemburgului, Portugaliei, României și Turciei pentru dezvoltarea noii capacități de echipe medicale de urgență.  Prin acest proiect se vor înființa echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale și de diagnosticare. Această capacitate rescEU va deveni operațională treptat, începând din 2024, și va permite răspunderea la o gamă largă de scenarii de dezastre.

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj va fi modernizat cu fonduri europene. Mai exact, se intenționează reabilitarea termică și eficientizare energetică a clădirilor. Principalele beneficii ale investiției, ulterior implementării, se referă la reducerea consumului anual de energie primară cu 58,55%, scăderea nivelului specific al gazelor cu efect de seră cu 73,34%, respectiv reducerea consumului anual de energie finală pentru încălzire cu 81,45%. Investiția are o valoare totală de peste 37,3 milioane de lei iar proiectul  urmează a fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Se desfășoară lucrări de întreținere pe trei drumuri din zona de munte a județului Cluj. Sunt vizate sectoare în lungime de peste 23 de kilometri între localitățile Mănăstireni – Râșca, Beliș. Reparațiile vor asigura circulația în condiții optime într-o zonă cu un potential turistic ridicat.  Durata maximă de execuție a lucrărilor este de 6 luni.

Angajatorii din sectoarele cu activitate specifică verii au început să își mărească echipele pentru a gestiona corespunzător cererea așteptată din partea clienților. Nevoia de muncitori sezonieri se resimte cel mai mult în HoReCa și Turism, unde, potrivit datelor de pe o platformă de recrutare, numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de începutul anului. În creștere sunt și joburile din Vânzări și Construcții, cu 15%, respectiv 17% mai multe decât în ianuarie.

 

Ne poți asculta și aici: