Știrile zilei de 28 martie la EBS Radio: Încep lucrările de schimbare a gazonului de pe Cluj Arena, peste 15.500 de tone de nămol rezultat din tratarea apei uzate sunt valorificate în agricultură la Cluj și se deschid înscrierile pentru atelierul de cinematografie pentru liceeni de la cel mai mare festival de film din România
Încep lucrările de schimbare a gazonului de pe Cluj Arena, anunță autoritățile județene. Forul administrativ a anunțat finalizarea procedurii de licitație privind schimbarea integrală a gazonului. Contractul a fost adjudecat de o asocierea de firme condusă de o companie din Cluj, cu o ofertă de 2,6 milioane de lei, fără TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis astăzi, iar termenul de execuție este de trei săptămâni.
Peste 15.500 de tone de nămol rezultat din tratarea apei uzate sunt valorificate în agricultură, anual, la Cluj. Compania de Apă „Someș” a finalizat procedura de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a nămolului rezultat, în cursul unui an, în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca. Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, Stația de epurare a apelor uzate Cluj-Napoca generează lunar o cantitate medie cumulată de 1.300 de tone de nămol. Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, el putând fi folosit ca îngrășământ natural destinat îmbunătățirii calităților terenurilor agricole degradate.
Se deschid înscrierile pentru atelierul de cinematografie pentru liceeni de la cel mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj. Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară, ”Let’s Go Digital!”, din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj, care în acest an are loc între 9 și 18 iunie. Atelierul de creație pentru tineri cu vârste între 14 și 18 ani a fost înființat în urmă cu peste două decenii. Înscrierile, deschise azi, au loc până în 24 aprilie. Participarea este gratuită.
Comenzile românilor pentru mâncare au scăzut. Industria de servicii alimentare a scăzut, în România, cu 4%, până la valoarea de 5,44 miliarde euro, în 2022, pe fondul diminuării numărului de comenzi pe lună, de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată datele celui mai nou studiu al unui institute de ospitalitate. Datele centralizate în cercetarea de specialitate relevă faptul că, în 2022, şase din zece (60%) dintre comenzile de mâncare au fost realizate online, fie prin intermediul platformelor de delivery, fie prin aplicaţia sau site-ul propriu al restaurantului. Pe de altă parte, valoarea bonului mediu de cumpărături a crescut cu doi lei, de la 47 la 49 de lei, mult sub creşterea inflaţiei sau a preţurilor de consum.