Știrile zilei de 29 martie la EBS: Ultima sută de metri pentru bonificație la plata impozitului | Doi salvatori au primit distincţia „Onoare pentru Cluj – 2023”

Știrile zilei de 29 martie la EBS: Vineri, 31 martie 2023, este ultima zi în care clujenii își mai pot plăti impozitele locale pentru anul în curs și pot beneficia de bonificația de 10%, locuinţele s-au scumpit în România din 2015 şi până în 2021 cu 34% și doi voluntari care au participat în luna februarie la ajutarea victimelor cutremurului din Turcia au primit distincţia „Onoare pentru Cluj – 2023”.

Vineri, 31 martie 2023, este ultima zi în care clujenii își mai pot plăti impozitele locale pentru anul în curs și pot beneficia de bonificația de 10% din valoarea acestora. Clujenii au obligaţia, în conformitate cu Legea Codului Fiscal, ca până în 31 martie 2023, să-şi achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie. Primăria Cluj-Napoca recomandă clujenilor să utilizeze modalitățile de plată online ca alternativă la deplasarea fizică la ghișeele instituției. Se poate achita atât pe site-ul insitituției, cât și pe platforma ghișeul.ro. Până în prezent, doar 21% din totalul încasărilor au fost efectuate utilizând modalitățile online. De asemenea, autoritățile le reamintesc clujenilor că data de 31 martie 2023 este și termenul limită pentru plata abonamentelor de parcare pentru anul în curs.

Locuinţele s-au scumpit în România, din 2015 şi până în 2021, cu 34%, sub nivelul din UE, de 38% – arată datele colectate în cadrul unui studiu realizat de o firmă de consultanță imobiliară. Însă Bucureşti, Cluj-Napoca şi celelalte mari oraşe sunt peste media naţională. Piaţa rezidenţială locală a devenit mai atractivă pentru chiriaşi decât pentru proprietari, mai indică analiza. În opinia consultanţilor, având în vedere inflaţia care se menţine ridicată şi dobânzile actuale la credite, închirierea unei locuinţe devine o opţiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendinţă atrage atenţia marilor investitori.

Peste 360 de elevi din mai multe județe din nord-vestul țării vor participa joi la un concurs antreprenorial inedit, ce se desfășoară în Cluj-Napoca. Este vorba despre un târg în cadrul căruia elevii își vor exersa competențele privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea curentă a unor firme virtuale. Ei vor amenaja standuri de prezentare a produselor și serviciilor, își vor exersa abilitățile de lucru în echipă și negociere cu elevi de la celelalte firme prezente la târg, vor prezenta specificul activității fimei, vor încheia tranzacții, asemenea firmelor reale. Firmele de exercițiu care au acumulat cele mai mari punctaje vor fi premiate, de către un juriu format din cadre didactice universitare.

Doi voluntari care au participat în luna februarie, împreună cu câinii lor de salvare, la ajutarea victimelor cutremurului din Turcia au primit distincţia „Onoare pentru Cluj – 2023” din partea Prefecturii Cluj. Aceasta a fost acordată plutonierului adjunct Rareş Urs de la ISU Cluj şi Oanei Ciora, preşedintele Asociaţiei „Câini de Salvare Transilvania”, „pentru devotamentul şi curajul dovedit pe timpul misiunii din Turcia”. Cei doi au fost însoţiţi în Turcia de câinii de salvare Max şi Dino. Vremea va fi deosebit de rece noaptea si dimineata. Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari pe crestele montane. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -7 si -4 grade, iar cele maxime intre 9 si 12 grade.

 

Ne poți asculta și aici: