Știrile zilei de 4 ianuarie la EBS: România ar putea declara epidemie de gripă sezonieră | CFR Cluj pleacă în cantonament în Spania

Știrile zilei de 4 ianuarie la EBS Radio: România ar putea declara epidemie de gripă sezonieră, în situația în care numărul cazurilor crește cu câte 20% pentru trei săptămâni consecutive, Serviciul ALOPEDI, care oferă sfaturi medicale pentru părinți, a fost apelat de aproape 20.000 de persoane în anul 2022 și CFR Cluj se reunește astăzi și va începe pregătirea pentru reluarea campionatului.

România ar putea declara epidemie de gripă sezonieră, în situația în care numărul cazurilor crește cu câte 20% pentru trei săptămâni consecutive. O decizie va fi luată mâine, după prezentarea unei analize INSP. Dacă aceasta va fi declarată, vor fi impuse restricții numai la nivelul accesului în spitale, însă masca poate fi recomandată ca metodă de protecție. În cea mai recentă raportare, INSP a anunțat circa 140.000 de cazuri pentru perioada 19-25 decembrie, față de 38.000 în aceeași perioadă a anului precedent.

Serviciul ALOPEDI, care oferă sfaturi medicale pentru părinți, a fost apelat de aproape 20.000 de persoane în anul 2022. Numărul apelurilor a crescut cu circa 50%, conform datelor autorităților care gestionează acest sistem de telemedicină. Cele mai multe apeluri – circa 70% – s-au încheiat cu recomandări de îngrijire la domiciliu a copiilor. Iar febra a fost principalul motiv de solicitare a sfatului medical. Serviciul ALOPEDI e gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și poate fi apelat la numărul 0364-917.

Municipalitatea clujeană va aloca și în acest an fonduri pentru a asigura mese calde în fiecare zi voluntarilor SMURD. În acest sens a fost alocată suma de 255 de mii de lei – semnificativ mai mare față de anii trecuți, pe fondul inflației. Din acești bani vor fi acordate două mese pe zi, prânz și cină, pentru 10 persoane.

CFR Cluj se reunește astăzi și va începe pregătirea pentru reluarea campionatului. Iar mâine feroviarii vor pleca în cantonament în Spania, unde se vor antrena pentru 12 zile. În cadrul stagiului de pregătire, CFR Cluj va disputa și patru meciuri amicale. Și jucătorii de la Universitatea Cluj sunt în cantonament – în Turcia.

Ne poți asculta și aici: