Știrile zilei de 6 aprilie la EBS: Nou centru de Endoscopie Intervențională la Cluj | Peste 4.500 de părinți au apelat ALOPEDI în primele 3 luni din an

Știrile zilei de 6 aprilie la EBS: un nou centru de Endoscopie Intervențională a fost inaugurat la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca, peste 4.500 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni din acest an și copiii intră în vacanță, de astăzi.

Nou centru de Endoscopie Intervențională a fost inaugurat la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Investiția a fost realizată cu sprijinul semnificativ al Consiliului Județean Cluj. Astfel, o parte dintre echipamentele și aparaturile medicale din noua structură, în valoare de aproximativ 4.200.000 de lei, au fost achiziționate în cadrul proiectului cu finanțare europeană câștigat, implementat și finalizat de Consiliul Județean Cluj. Centrul de Endoscopie Intervențională, dotat cu aparatură ultra modernă, funcționează în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie și are în componență un laborator de endoscopie terapeutică, cu facilități de ecoendoscopie și ecografie intervențională.

Peste 4.500 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni din acest an. Majoritatea apelurilor, mai exact 69,10% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului. De asemenea, pentru 362 de copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel, iar în două cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță. Febra rămâne principalul motiv pentru care părinții apelează serviciul de consultații telefonice, arată statisticile. 𝗔𝗟𝗢𝗣𝗘𝗗𝗜 – poate fi apelat la numărul 𝟬𝟯𝟲𝟰𝟵𝟭𝟳.

Cluj-Napoca este cotat, și în 2023, cel mai sigur oraş din România, potrivit unui clasament privind cele mai sigure oraşe din lume. Astfel, potrivit unui clasament întocmit de specialiștii de la Numbeo, Cluj-Napoca are un scor de siguranţă de 77,7 din 100 și este momentan pe locul 23, fiind considerat un oraș mai sigur decât Lisabona (locul 75), Madrid (locul 77), Amsterdam (locul 87), sau Budapesta (locul 121), de exemplu. Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crimie comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, numărul de furturi de maşini, numărul de amenzi pentru furturi din buzunare.

Copiii intră în vacanță, de astăzi. A fost ultima zi de cursuri din modulul 4, cel actual. Vacanța de primăvară cuprinde în acest an ambele sărbători pascale – atât cele catolice, cât și cele ortodoxe, aflate la o săptămână distanță una de alta. Din 19 aprilie începe ultimul modul din acest an școlar, care durează până pe 16 iunie. Modulul 5 cuprinde Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acestea încep pe 9 mai și se încheie pe 25 mai 2023, potrivit structurii aprobate.

Ne poți asculta și aici: