Știrile zilei de 8 februarie la EBS: Drumul de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație | Românii arată un interes major pentru chirii la început de an

Știrile zilei de 8 februarie la EBS: Drumul expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 și drumul național DN1 (zona Tureni) a fost scos la licitație de către DRDP Cluj, autoritățile clujene au anunțat noul termen pentru depunerea ofertelor privind realizarea noului liceu și a sălii de sport din Borhanci și românii au arătat un interes major pentru chirii la început de an. 

Drumul expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 și drumul național DN1 (zona Tureni) a fost scos la licitație de către DRDP Cluj cu sprijinul Ministerului Transporturilor (CNAIR), anunță autoritățile. Valoarea devizului general e de aproape 800 e milioane de lei. Drumul va avea o lungime de circa 5 kilometri și o perioadă de construire de 18 luni. Acesta va asigura o legătură mai rapidă dinspre Municipiul Cluj-Napoca către Autostrada Transilvania și invers, în prezent accesul fiind posibil doar prin municipiul Turda, respective prin Florești.

Autoritățile clujene au anunțat noul termen pentru depunerea ofertelor privind realizarea noului liceu și a sălii de sport din Borhanci. Este vorba despre data de 8 martie. Valoarea contractului se ridică la peste 42 de milioane de lei și prevede construirea unor clădiri moderne, cu dotări de ultimă generație. Complexul din Borhanci include și construirea unei școli gimnaziale, însă aici licitația e aflată deja în stadiul de evaluare.

O nouă facilitate concepută de Consiliul Județean Cluj este disponibilă în aplicația „Ghișeul Unic”. Clujenii care locuiesc într-o anumită zonă sau doresc să construiască într-o localitate în aria de competență urbanistică a Consiliului Județean, vor fi notificați automat în momentul în care va fi emis un certificat de urbanism sau o autorizație care privește respectiva zonă, presetată din contul făcut în aplicație. Forul administrativ județean oferă clujenilor, încă de anul trecut, posibilitatea de a depune documentația și de a obține online, în format digital, certificate de urbanism și autorizații de construire perfect valide din punct de vedere juridic, fără să mai fie nevoie de deplasarea la sediul instituției.

Românii au arătat un interes major pentru chirii la început de an, vizualizând în luna ianuarie cu 49% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de luna decembrie a anului trecut, conform celor mai recente date furnizate de o platformă de imobiliare. De asemenea, durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 12% mai mică comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Prețurile au rămas similare cu cele din ultima lună a anului 2022.  În Cluj-Napoca, prețul mediu la chirii a stagnat comparativ cu luna precedentă, însă de la un an la altul s-a observat o creștere de 30% la categoria apartamentelor cu trei camere.

Ne poți asculta și aici: