Știrile zilei de 9 februarie la EBS: Aeroportul Internațional din Cluj își extinde terminalul plecări | Noi echipamente medicale au ajuns în dotarea Spitalului Militar

Știrile zilei de 9 februarie la EBS:  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță semnarea contractului de proiectare și execuție pentru extinderea terminalului plecări pe latura de nord, noi echipamente medicale au ajuns în dotarea Spitalului Militar și autoritățile clujene anunță acordarea de finanțări nerambursabile de la bugetul local pe anul 2023 pentru proiecte culturale/sociale și activităţi sportive.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță semnarea contractului de proiectare și execuție pentru extinderea terminalului plecări pe latura de nord. Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne. Termenul de finalizare este 31 Decembrie 2023, iar valoarea contractului trece de 225 de milioane de lei.

Noi echipamente medicale au ajuns în dotarea Spitalului Militar. În cadrul unității sanitare au fost livrate un aparat pentru autotransfuzie, un aspirator mobil și unul fix de secreții bronșice, precum și un set container de sterilizare pentru chirurgie și unul pentru ortopedie. Echipamentele vor contribui în mod direct la creșterea calității actului medical și la îmbunătățirea stării de sănătate a numeroși pacienți. Valoarea totală cumulată a noilor dotări este de de cca. 200.000 de lei iar finanțarea a fost asigurată integral din bugetul propriu al forului administrativ județean.

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca anunță acordarea de finanțări nerambursabile de la bugetul local pe anul 2023 pentru proiecte culturale/sociale și activităţi sportive. Bugetul alocat pentru această sesiune este de 12.400.000 lei pentru proiecte culturale și 500.000 de lei pentru proiecte cu caracter social, iar pentru acțiunile sportive din cadrul programelor „Promovarea sportului de performanță” și „Sportul pentru toți” vor fi finanțate proiecte în valoare totală de 17.500.000 lei. Depunerea dosarelor se face până pe 10 martie 2023, iar finanțarea asigurată din bugetul municipiul Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al fiecărui proiect.

Puțin peste 99.500 de cazuri de infecţii respiratorii acute au fost raportate în perioada 30 ianuarie – informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Potrivit sursei citate, numărul de cazuri este „staţionar” – fiind similar cu cel înregistrat în săptămâna precedentă. În perioada analizată au fost raportate aproape 2.800 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.400 cazuri înregistrate în săptămâna anterioară. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în București și în județele Cluj, Timiș și Iași.

Ne poți asculta și aici: