Știrile zilei de 9 ianuarie la EBS: Apel pentru donare de sânge | Școlile au fost redeschise în condiții normale

Știrile zilei de 9 ianuarie la EBS Radio: Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj face apel pentru donare, Vinerea Verde continuă și în acest an, școlile au fost redeschise astăzi în condiții normale și au fost semnate peste 200 de noi contracte finanțate din PNRR.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj face un apel. Este nevoie de toate grupele de sânge, anunță reprezentanții instituției. Cererea din spitale este foarte mare în această perioadă și nu sunt destule rezerve pentru a suplini toată nevoia de sânge. Centrul de pe strada Nicolae Bălcescu este deschis de luni până vineri între orele 7:30-13:30.

Vinerea Verde continuă și în acest an. La Cluj-Napoca, orice călătorie cu transportul în comun – autobuz, troleibuz, tramvai – este gratuită în fiecare zi de vineri. Această inițiativă a fost implementată de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj- încă din 2021.

Școlile s-au redeschis astăzi în condiții normale. Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid – pe fondul numărului crescut de infecții respiratorii. Va fi efectuat un triaj zilnic și există mai multe recomandări între care utilizarea măștii, aerisirea spațiilor și măsuri luate la primele simptome de boală. Astăzi a fost prima zi din al treilea modul din an. Copiii vor avea următoarea vacanță în luna februarie, însă data acesteia variază în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Începând din acest an nu mai există semestre, ci module de învățare – cinci la număr – despărțite de vacanțe.

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a semnat, azi, peste 200 de noi contracte finanțate din PNRR. Contractele, în valoare totală de 400 de milioane de lei, au fost încheiate între autorități publice locale din 230 unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea unor puncte de încărcare pentru vehicule electrice, dezvoltarea unor sisteme inteligente de management local, precum și realizarea și extinderea unor rețele de supraveghere video. Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 2.850 contracte de finanțare.

Ne poți asculta și aici: