Turnul catedralei din Rouen, în flăcări

„Un incendiu a izbucnit pe fleșa catedralei din Rouen. Originea este necunoscută în acest stadiu. Toate resursele publice sunt mobilizate”, a scris pe platforma X primarul orașului, Nicolas Mayer-Rossignol. Incendiul care a început la 120 de metri deasupra nivelului solului a fost stins, iar pagubele nu par a fi importante, fiind topite în special materialele plastice care înconjurau turnul înalt de 151 m aflat de mai mult timp în reparaţii.

 

Sursa foto: bbc.com

Catedrala a fost evacuată, iar serviciile de urgență, 70 de pompieri şi 40 de maşini, au intervenit cu succes, instituind și un cordon de securitate în jurul clădirii.

Potrivit Reuters, autorităţile locale au menţionat că nu au fost raportate persoane rănite, iar amploarea pagubelor este deocamdată incertă. Mai mult, pompierii vor continua să supravegheze edificiul vechi de aproape o mie de ani.

Catedrala din Rouen este una dintre cele mai frumoase din Franţa, o bijuterie a arhitecturii medievale gotice de care s-a îndrăgostit şi pictorul impresionist Claude Monet, care a imortalizat-o în mai multe rânduri pe pânzele sale.

Aici, în lăcaşul sfânt închinat Adormirii Maicii Domnului, erau încoronați ducii Normandiei, iar în interior se află un mormânt care conține inima lui Richard I Inimă de Leu, fost rege al Angliei în perioada 1189 – 1199.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: