Un bărbat în fustiţă roz a câştigat Eurovision 2024

Trofeul Eurovision 2024 merge în Elveţia. Câştigător a fost declarat Nemo, un bărbat cu fustiţă roz şi coroană de spini pe cap care a pus pe portativ zbaterile sale interioare. Melodia câştigătoare – “The Code” este despre călătoria (n.r. lui Nemo) de auto-descoperire ca persoană non-binară”, după cum singur a declarat. Prezentat ca un concurs care susţine diversitatea şi non-implicarea politică, ediţia din acest an s-a înscris însă în registrul obişnuit al ultimilor ani: accente ţipătoare, costume excentrice (cu elemente de kitch sau satanice), nemulţumiri şi… scandaluri politice.

 

Melodia câştigătoare a cântăreţului rap în vârstă de 24 de ani, care a reprezentat Elveţia, este un amestec de mai multe stiluri muzicale: drum, operă, rap şi rock.

Sper ca acest concurs să-şi poată respecta promisiunea și să continue să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume, a spus Nemo, după ce a primit trofeul Eurovision pe scenă, potrivit Reuters.

Sursa foto: Reuters.com

Cântăreţul a completat în conferinţa de presă: Să știu că un cântec care mi-a schimbat viața și un cântec în care vorbesc despre povestea mea a atins atât de mulți oameni și poate i-a inspirat pe alții să rămână fideli poveștii lor este cel mai nebunesc lucru care mi s-a întâmplat vreodată”.

La finalul spectacolului de anul acesta, după ce a terminat de cântat, Nemo a spart trofeul obținut, însă presa occidentală nu a putut preciza la acest moment dacă a fost un gest intenţionat sau pur şi simplu un accident.

Triumful lui Nemo la Eurovision a reprezentat al treilea trofeu al Elveției în istoria concursului european.

Baby Lasagna din Croația, pe numele real Marko Purisic, în vârstă de 28 de ani, s-a clasat pe locul al doilea cu „Rim Tim Tagi Dim” (547 de puncte), o melodie despre un tânăr care pleacă de acasă aspirând să devină un „băiat de oraș” cu oportunități mai bune.

Pe locul al treilea s-a clasat Ucraina cu 453 de puncte, în timp ce reprezentanta Israelului, Eden Golan, a terminat concursul pe locul cinci, în ciuda apelurilor manifestanților pentru boicotarea țării.

Ediţia 2024 a concursului european a marcat şi o premieră: înaintea finalei de sâmbătă seară, reprezentantul Olandei, Joost Klein fiind descalificat în urma unei altercaţii cu un cameran al EBU care nu a fost pe deplin lămurită.

În acest an, România nu a participat la Eurovision, iar TVR nu a difuzat concursul. De altfel, pe reţelele de socializare, Televiziunea Română a primit extrem de multe laude pentru această decizie îndrăzneaţă, comentatorii apreciind că Eurovision nu mai este demult un concurs real, ci unul geopolitic, cu vot acordat „pe prieteniile dintre ţări”.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: