Un cavaler numit…Oscar. Povestea mult râvnitei statuete

Recunoaşterea meritelor performerilor din industria cinematografică nu poate fi completă dacă nu este însoţită de Oscar, trofeul maiestuos ce cântăreşte 8,5 kg. Statueta este fabricată din bronz masiv, placată cu aur de 24 de karate şi reprezintă figura stilizată  a unui cavaler care ţine o sabie de cruciat stând pe o bobină de film cu cinci spiţe care semnifică cele cinci ramuri ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni şi scenarişti.

 

În 1927, la scurt timp după formarea Academiei Americane de Artă și Științe Cinematografice, s-au stabilit obiectivele acestei organizaţii, iar printre subiectele discutate în Crystal Ballroom a hotelului Biltmore din centrul orașului Los Angeles s-a numărat şi modul în care s-ar putea onora realizările remarcabile din industrie.

Astfel s-a instituit un premiu anual şi s-a dispus crearea unui trofeu maiestuos.
Cedric Gibbons, director de artă la Metro-Goldwyn-Mayer, a proiectat o statuetă a unui cavaler stând pe o bobină de film şi ținând în mână sabia unui cruciat. Academia a apelat la sculptorul din Los Angeles George Stanley pentru a realiza designul tridimensional. Astfel a luat naştere celebra statuetă.

În fiecare ianuarie, noi statuete de aur sunt realizate în turnătoria de artă plastică Polich Tallix din Hudson Valley – New York.

Cavalerul Oscar are 34,29 cm înălțime și cântărește 8, 5 kg. Bobina de film are cinci spițe, semnificând cele cinci ramuri originale ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni și scriitori.

Deși statueta rămâne fidelă designului său original, dimensiunea bazei a variat până în 1945, când a fost adoptat standardul actual.

Denumită oficial Premiul Academiei de Merit, statueta este mai cunoscută prin porecla sa – Oscar. Deși originile numelui nu sunt clare, o poveste populară spune că în momentul în care bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, a văzut trofeul pentru prima dată a afirmat că seamănă cu unchiul ei, pe nume Oscar, potrivit oscars.org.

Statueta este realizată din bronz masiv și placată cu aur de 24 de karate. Din cauza lipsei de metal în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Oscarurile au fost făcute din ipsos vopsit timp de trei ani. În urma războiului, Academia a invitat beneficiarii să răscumpere figurinele din ipsos cu cele din metal placat cu aur, mai scrise sursa citată.

***

Nume oficial: Academy Award® of Merit

***

Primul beneficiar al statuetei: Emil Jannings, desemnat cel mai bun actor pentru interpretările sale din filmele „The Last Command” și „The Way of All Flesh” în 1929.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: