Weekend-ul manifestațiilor în Cluj-Napoca: Peste 100 de jandarmi vor fi mobilizați pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică

Un miting pentru afirmarea valorilor familiei naturale va fi organizat în Cluj-Napoca, în aceeași zi cu marșul care deschide săptămâna Cluj Pride, care va avea ca temă tot familie, inclusiv în cuplurile LGBTQIA+.


În perioada 17 iunie – 2 iulie 2023, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Cluj- Napoca vor acționa în zona de competență, atât independent, cât și în sistem integrat și vor avea în vedere:
• creșterea gradului de siguranță al cetățenilor;
• prevenirea și combaterea oricăror posibile incidente;
• depistarea și sancționarea celor care comit fapte ce pot tulbura ordinea și
liniștea publică;
• asigurarea unui climat de normalitate în ceea ce privește manifestările
publice din această perioadă.
În acest context, sâmbătă 17 iunie 2023, cu ocazia desfășurării manifestării publice organizată de către „Asociația Pride”, în Piața Unirii din municipiul Cluj – Napoca, peste 100 de jandarmi vor fi mobilizați pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică.
Recomandăm persoanelor care iau parte la această adunare publică, dar și celorlalți cetățeni, să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile forțelor de ordine, să evite conflictele de orice natură și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
Pe această cale reamintim unele prevederi cuprinse în Legea nr 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
– organizatorul adunării publice are obligația legală de a respecta condițiile de acces ale participanților la adunările publice, locul, traseul de deplasare și intervalul orar de desfășurare a acesteia;
– este interzisă organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare.

Totodată, în perioada 22 iunie – 2 iulie 2023, în municipiul Cluj Napoca se va desfășura, pe arenele sportive Dr. Constantin Rădulescu și Cluj Arena, „Campionatul European de Fotbal Under 21”, eveniment sportiv internațional sub egida UEFA.
În acest sens, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru supraveghere și monitorizare, descurajarea și prevenirea unor incidente sau acte de tulburare a ordinii publice, premergător, pe timpul și ulterior desfășurării partidelor de fotbal din cadrul acestui eveniment sportiv.
Aceste măsuri vizează locurile de adunare ale suporterilor, însoțirea și protecția lor pe timpul deplasării la stadion, supravegherea și temporizarea accesului în stadion, monitorizarea afluirii și defluirii participanților, precum și amplasarea unor echipaje de intervenție care să gestioneze eventuale incidente apărute pe timpul partidei de fotbal.
Recomandăm participanților la meciurile de fotbal disputate în cadrul Campionatului European de Fotbal Under 21, să aibă un comportament civilizat și să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizator și forțele de ordine, în caz contrar vor fi aplicate sancțiunile cuprinse în Legea nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare. Tot pe această cale le mai recomandăm și următoarele:
– să vină din timp la stadion, începând cu ora deschiderii porţilor de acces pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în arenele sportive;
– să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul forţelor de ordine din zonă;
– părinţii să-și supravegheze cu atenţie sporită copiii.
Vă mulțumim tuturor pentru înțelegerea manifestată față de măsurile de siguranță luate, transmite Jandarmeria Cluj.

Ne poți asculta și aici: