AUDIO | Expoziție-eveniment la Cluj. Călătorie pe cea mai lungă frontieră a Imperiului Roman

Geanina Simion, purtătoarea de cuvând a MNIT, a vorbit la EBS Radio despre expoziția „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”, un proiect mai special în care au fost implicate încă 13 muzee partenere.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își deschide porțile cu o expoziție impresionantă, care aruncă o privire detaliată asupra vieții sodaților de pe limes.

„În România încă nu s-a mai făcut o astfel de expoziție în care să se pună accent pe viața soldatului roman care își ducea viața pe limes. Limes însemnând frontiera Imperiului. Noi ne referim acum la limesul din provincia Dacia, la cel de pe teritoriul României. Sunt două părticele de limes – cel mai lung, cel dacic și o porțiune mai scurtă, cel dunărean, în Dobrogea. Scopul acestui proiect național este de a cerceta și de a verifica rezultatele cercetării și în vederea înscrierii pe listele patrimoniului mondial UNESCO a siturilor mai spectaculoase de pe teritoriul României”, spune Geanina Simion.

Limesul românesc este foarte spectaculos. Frontiera Imperiului Roman de pe teritorul țării noastre are 1.000 de kilometri și este cea mai lungă.

„Spre deosebire de alte țări noi mai avem încă construcții în picioare, deasupra solului. Alte țări au artefacte descoperite doar pe bază arheologică”, a mai spus Geanina Simion care a punctat că tot ce este în această expoziție e „tot ce poate fi mai bun” în ceea ce privește expresia vieții soldatului roman pe teritoriul provinciei Dacia.

Vernisajul a avut loc vineri, dar expoziția poate fi vizitată până la data de 01.09.2021.

Mai multe despre această impresionantă expoziție aflați din interviul pe care Geanina Simion i l-a acordat Ancăi Brășfălen în emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta și aici: