AUDIO | Sărbătoare la „Versailles-ul Transilvaniei”, la 20 de ani de când a început restaurarea castelului

Timea Berki spune la EBS Radio povestea Castelului Bánffy de la Bonțida, care acum este în proces de a-și recupera, pe cât se poate, frumusețea de altă dată.

Acum 20 de ani, Fundația Transilvania a început lucrările de reabilitare a frumosului castel de la Bonțida. Iar duminică, iubitorii de istorie sunt invitați la Ziua Porților Deschise, unde vor putea afla nu doar istoria castelului, ci și cum a decurs recuperarea ruinelor în cele două decenii.

„Inițial a fost doar un conac la Bonțida, un sat important pe vremuri. Era punct de vamă, pe aici trecea Drumul Sării și avea un statut economic deosebit. Aveau dreptul de a organiza târguri, și această tradiție există și azi, iar în fiecare primă duminică a lunii se țin târguri de animale. Aici a primit un conac familia Bánffy în secolul XIV, datorită meritelor politice de atunci, o donație făcută de regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei”, spune Timea Berki.

Mai multe despre mărirea și decăderea castelului, cum ajută festivalurile organizate acolo la recuperarea clădirilor, dar și ce evenimente sunt pregătite pentru duminică aflați de la Timea Berki, care a stat de povești cu Anca Brășfălean în Tête-à-tête.