Elevii de la Liceul Onisifor Ghibu ne invită să sărbătorim comunitățile din Cluj, într-o săptămână multiculturală

Seri culturale, instalații de artă, evenimente de networking, petreceri! Într-un cuvânt, EthniCity, un festival organizat de elevi, de elevii Liceului Onisifor Ghibu (Asociația Blană, mai precis), în cadrul căruia facem cunoștință cu comunitățile din oraș. Optsprezece culturi sunt reprezentate, în fel și chip, și sărbătorite în perioada 28 mai – 4 iunie. Anda Culișir, profesoară, și Ana Fonogea, elevă, ne povestesc despre cele mai originale momente pe care le-au pregătit pentru noi. Ne spun câte ceva și despre serile tematice, în care vom cunoaște comunități din: Ucraina, Turcia, Armenia, Brazilia și Africa (mai multe culturi din cadrul Africii).

Miza evenimentului este „să ajungem să cunoaștem oamenii la alt nivel, să nu ne luăm după stereotipuri”, spune Ana. Și completează: „la vârsta asta suntem cei mai curioși și ar trebui să descoperim cât mai multe.” Pentru Anda, profesoară, miza este „să îți dai seama cât de avantajos este să fii deschis, să-ți dai seama că bula în care ai crescut nu este adevărul universal.” Și completează: „un alt element cool al acestui proiect este că e făcut de copii. Să ai copii de 15, 16 ani care sunt atât de dornici să se educe și atât de curioși este un gând liniștitor. Dacă ei o să-mi plătească pensia când vor crește mari, atunci stau liniștită.”

În interviul realizat de Anca Brășfălean, cele două invitate vorbesc cu mare entuziasm despre evenimentele din cadrul EthniCity, iar in final aleg câte un obiect din Dulapul cu povești și ne împărtășesc istoria lui.

Ne poți asculta și aici: