Muzeul Etnografic al Transilvaniei, accesibil și incluziv pentru persoanele cu dizabilități

Singurul muzeu din țară care găzduiește o expoziție tactilă permanentă se află la Cluj. Aceasta fost inaugurată în 2009 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. De ea se pot bucura și persoanele cu deficiențe de vedere, dar și oricine este curios. Recent, în cadrul unui proiect derulat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai și mai mulți parteneri străini, personalul muzeului a participat la un curs de formare la Universitatea din Atena, tocmai în vederea unei deschideri și mai mari a instituției către persoanele cu dizabilități.

Directorul muzeului, domnul Tudor Sălăgean, ne spune care este atuul muzeelor etnografice în deschiderea față de acest public și ne spune cum au evoluat lucrurile în timp. Aflăm dacă a crescut numărul vizitatorilor cu dizabilități și ce crede că mai trebuie făcut pentru ca muzeul și orașul să fie mai accesibil și incluziv pentru acest public.

Din partea Departamentului de psihopedagogie specială a UBB, Andrea Hathazi ne spune ce înseamnă, practic, accesibilizarea unui muzeu.

 

Ne poți asculta și aici: