Navigarea prin relații are nevoie de o hartă. Cum se face și cum se îmbunătățește

Pentru o navigare cât mai ușoară și eficientă prin relații și prin toate complicațiile pe care le generează acestea, o hartă mentală pare a fi o unealtă vitală. Dacă n-o aveți, puteți s-o obțineți răspunzând la întrebările cuprinse într-un chestionar despre refelexele de relaționare (cu noi înșine și cu ceilalți). Tamara Ogrean este doctorand la facultatea de Psihologie și Științe Educației a Universității Babeș-Bolyai și face o cercetare pe această temă. Ea ne explică ce este o hartă mentală, cât de mult poat fi îmbunătățită în timp și, mai ales, de ce avem atâta nevoie de așa ceva. Deocamdată, spune ea, cei mai mulți oameni nu au învățat să se accepte necondiționat. Asta este o problemă, pentru că asa cum mă raportez eu la mine, așa o să fac și cu ceilalți.

„Nu trebuie să facem ceva ieșit din comun ca să merităm să fim blânzi cu noi înșine, ca sp ăutem să ne iertăm. Merităm, pur și simplu, să ne oferim asta. Fiecare om ese valoros doar pentru simplul fapt că este om.”

Tamara ne dă și câteva sugestii prin care putem lucra singuri la harta mentală proprie. Cei care completează chestionarul aici, pot primi, pe lângă harta mentală personalizată, și un voucher de 100 de lei pentru combustibil.

Ne poți asculta și aici: