Prieteniile care nu mor niciodată

Rețelele de oameni au înlocuit ierarhiile tradiționale și au remodelat instituțiile – de la cele guvernamentale la cele media. Asta a spus Mark Zuckerberg, la aniversarea a 15 ani de Facebook. A mai remarcat, cu amărăciune, că rețeaua pe care-a înființat-o e supusă prea mult criticilor.

Dacă Facebook a adus ceva nou în lumea asta, acest lucru e prietenia eternă, dar… slabă. O prietenie reziduală, care nu ar rezista în timp fără Facebook.

Publicația The Atlantic își amintește de universul lui Harry Potter – în povestea aceea dacă bei sângele unicornului rămâi în viață, chiar dacă te afli la un pas de moarte. Dar supraviețuirea vine cu un preț teribil – rămâi cu o viață blestemată, cu o semi-viață.

Ei bine, Facebook e chiar sângele unicornului din povestea cu Harry Potter – spune The Atlantic. Și a atins, metaforic vorbind, milioane de relații.

Prieteniile de pe Facebook au uneori un corespondent dincolo de rețea, însă de cele mai multe ori ele sunt prietenii de conjunctură, de politețe sau obligație. Un văr de gradul al III-lea, un coleg de școală pe care nu l-ai mai văzut niciodată după terminarea liceului sau individul cunoscut la un training, cu care-ai intrat în vorbă din plictiseală.

Sunt relații care nu ar rezista fără Facebook – se hrănesc cu un like, un share, o invitație la evenimente care nu te prea interesează.

Dar, așa subțiri cum sunt, prieteniile astea supraviețuiesc, reziduale, pentru totdeauna.

 

Ne poți asculta și aici: