100 de ani de învățământ românesc în Transilvania | Ioan Aurel Pop: „Omul fără educație încetează să fie o ființă superioară”

100 de ani de învățământ superior în limba română în Transilvania au fost aniversați astăzi la Cluj-Napoca.

În 1 februarie 1920 Regele Ferdinand și Regina Maria au participat la ceremonia oficială de deschidere a actualei Universități „Babeș-Bolyai”, astăzi cea mai mare instituție de învățământ superior din țară, ca număr de studenți.

Istoricul universității clujene merge însă mai departe de centenarul aniversat acum.

„Această universitate are peste 400 de ani, de fapt, dar a fost mereu fondată și refondată. Am sărbătorit 100 de ani de la cea mai recentă refondare substanțială de după Primul Război Mondial și după Marea Unire. Universitatea este viața cetății, pentru că omul fără educație încetează să fie o ființă superioară, așa cum este. Universitatea, și aceasta și celelalte din țară, trebuie să ducă mai departe un mesaj închiat cunoașterii, cercetării la cel mai înalt nivel și cunoașterii istoriei noastre pentru că istoria noastră este viața noastră”, a spus rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române a marcat astăzi 100 de ani de la înființare.

Istoricii Alexandru Lapedatu și Ion Lupaș au fost cei care l-au condus în primii ani. Deschiderea institutului a fost inițiată de Casa Regală a României.

„Gestul a fost simbolic din partea suveranului României, acela de a da 400.000 de lei pentru înființarea unui institut care să studieze istoria Transilvaniei. Colecțiile de izvoare pe care le editează de 100 de ani institutul nostru, cele referitoare la istoria medievală a Transilvaniei, cele despre Revoluția de la 1848, despre izvoarele răscoalei lui Horea, despre mișcarea națională a românilor din Transilvania, despre corespondența polihistorului George Barițiu, bibliografia istorica a României, sunt instrumente care se regăsesc în biblioteci nu doar din România, ci din întreaga lume”, a spus și președintele Institutului de Istorie, Ioan Bolovan.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: