20 de persoane cu Covid-19, la Institutul Oncologic. Au fost testate aproape 1.000 de cadre medicale și pacienți

20 de persoane, între care trei cadre medicale, au fost diagnosticate cu Covid-19 la Institutul Oncologic din Cluj. O anchetă epidemiologică este în curs.

În cazul personalului medical este vorba de 2 asistente medicale și psihologul spitalului, care au fost transferați, pentru tratament, la Spitalul de Boli Infecțioase. În privința pacienților, aceștia erau internați la Institutul Oncologic, iar cei confirmați pozitiv sunt acum sub tratament, în condiții de izolare, într-o aripă separată a spitalului. Toate persoanele depistate pozitiv sunt asimptomatice.

Aproape 1.000 de probe, analizate

În total au fost analizate până acum 947 de probe, dintre care 150 de la pacienți și restul de la personalul medical, ne-a declarat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Mircea Abrudean.

Asta în condițiile în care personalul medical și administrativ al Institutul Oncologic numără 1.100 de persoane, potrivit prefectului, toate urmând să fie testate.

Kiturile de testare, cumpărate din sponzorizări

Testarea de la Institutul Oncologic a fost posibilă și datorită faptului că spitalul dispune de cel mai performant aparat de testare din județul Cluj, care poate prelucra 400 de probe pe zi.

Kiturile de testare utilizate pentru aceste teste au fost achiziționate din sponsorizări, a precizat prefectul. Costul unui kit ajunge la 150 de lei, astfel că până acum costurile analizării celor aproape 1.000 de probe se ridică la aproape 150.000 de lei.

Anchetă coordonată de DSP

În acest moment situația de la Institutul Oncologic face obiectul unei anchete epidemiologice care este coordonată de Direcția de Sănătate Publică Cluj.

Amintim faptul că în urmă cu aproximativ 3 săptămâni zeci de persoane au format cozi și au așteptat în frig, în fața Institutul Oncologic pentru trierea care să le permită intrarea în Institut și accesul la tratamente. Ulterior, autoritățile au decis ca triajul pacienților să fie efectuat în incinta Spitalului CFR, din apropiere. Autoritățile nu au precizat până acum dacă situația creată la acea dată are legătură cu cazurile confirmate acum, asta fiind de așteptata să stabilească ancheta în curs aflată în desfășurare.

 

Ovidiu Cornea