Situație nedorită la Oncologie, din cauza triajului epidemiologic. Autoritățile vor remedia situația

Zeci de pacienți au format, în această dimineață, cozi în fața Institutului Onocologic din Cluj-Napoca, pentru a fi primiți la tratament sau luați în evidențele instituției.

 

Autoritățile au precizat că trierea persoanelor cu eventual simptome este esențială, dar se ia în calcul, pentru perioada următoare, posibilitatea desfășurării acestui proces în interior, cu respectarea măsurilor sanitare de siguranță în actualul context.

Cozile s-au format, având în vedere că în exteriorul clădirii au fost instalate corturi pentru triajul epidemiologic al pacienților oncologici.

Trierea celor care au sosit încă de dimineață pentru tratament sau luare în evidențe, coroborată cu probleme tehnice la unul dintre corturile de triaj, a dus, însă, la formarea de cozi. Autoritățile au încercat remedierea rapidă a situației.

„Cei care prezintă simptome respiratorii sunt trimiși la Spitalul de Boli Infecțioase, nu au cum să intre în clădire și să generăm o situație nedorită. Până acum, cozile erau în interiorul clădirii, pentru că nu era nicio problemă cu Covid-19. Momentan sunt cele două corturi de triaj, unul dintre ele a avut o mică problemă, din cauza zăpezii excesive care s-a depus, dar s-a remediat rapid, ăsta e motivul pentru care s-au desfășurat poate un pic lucrurile cu întârziere. I-am rugat pe cei de la Oncologie să ia măsuri rapide de fluidizare, în așa fel încât să nu stea oamenii în frig, să le asigure un ceai cald, până intră în clădire, dar măsura triajului este absolut obligatorie, nu putem introduce în clădire pacienți cu probleme respiratorii și cu posibilă simptomatologie de Covid-19”, a declarat prefectul Mircea Abrudean, care a mai precizat că cei de la Institutul Oncologic caută soluții ca, pe viitor, triajul să se facă într-un spațiu închis.

Prefectul a menționat că Spitalul de Boli Infecțioase are suficientă capacitate pentru a-i prelua pe pacienții oncologici care prezintă simptome respiratorii sau care ar putea fi asociate cu infecția cu Covid-19.

Reprezentanții Institutului Oncologic, unde vin pacienți din toată Transilvania, dar și din restul țării, au transmis că triajul epidemiologic este absolut necesar în această perioadă și că pacienții cu simptome sunt izolați de restul acestora.

„În efortul de a deservi pacienții oncologici care se adresează Institutului, efectuăm triajul epidemiologic, imperativ în contextul pandemiei de Covid-19. În cele două corturi puse la dispoziția IOCN de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență se realizează triajul tuturor pacienților care se adresează Institutului și izolarea celor care prezintă criteriile de risc specifice infecției Covid-19. În Institut au acces numai pacienții care au trecut deja prin triaj. Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca face maximum de efort pentru a evita intersectarea circuitelor. Ne străduim să fim în același timp operativi și precauți”, au spus reprezentanții Institutlui Oncologic.

Potrivit prefectului județului Cluj, până în jurul prânzului situația a fost remediată.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X