21 de firme sunt interesate de realizarea studiilor pentru metrou și trenul metropolitan

Un număr de 21 de firme s-au înscris deja pentru realizarea studiilor de pre-fezabilitate și fezabilitate în vederea construirii metroului și a trenului metropolitan la Cluj-Napoca.

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până în 30 iulie, în principal datorită clarificărilor solicitate de cei interesați, a precizat primarul Emil Boc.

Conform acestuia, sursele de finanțare pentru acest proiect sunt fonduri europene, naționale, locale sau private. Mai mult, edilul a anunțat că municipiul Cluj-Napoca este eligibil pentru proiectul de metrou și tren metropolitan pentru exercițiul financiar european 2021 – 2027.

La începutul lunii aprilie, Emil Boc și edilii din șase comune au semnat un acord de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan, care prevede realizarea în parteneriat a diverselor studii necesare proiectului.

Valoarea estimată pentru elaborarea documentațiilor este de peste 46,4 milioane de lei, fără TVA, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul de investiții va fi realizat în două etape. În prima etapă va fi realizat Trenul Metropolitan, care face legărura între Gilău și Bonțida, prin Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida și Jucu, pe infrastructura actuală.

În cea de a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care urmărește să deservească principalele puncte de interes pornind din Gilău până la podul Ira, pe o lungime de aproximativ 16 kilometri.

Acest proiect va avea și el două părți. În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul Ira. Pentru zona din afara orașului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta va fi realizat în subteran.

Ovidiu Cornea

X
X
X