700 de teste Covid-19 pe zi se fac la Cluj. Prefect: „Vrem să testăm cât mai mult personal medical!”

Capacitatea de testare crește considerabil de astăzi la Cluj-Napoca. 700 de teste vor fi efectuate zilnic, de către cinci instituții. Personalul medical urmează să fie testat la scară largă, potrivit autorităților.

Până acum, la Cluj-Napoca erau efectuate aproximativ 340 de teste zilnice. 140 la Spitalul de Boli Infecțioase și 200 la Institutul Oncologic, jumătate din capacitatrea aparatului. Celor două spitale li se alătură de astăzi Institutul de Cercetări Medicale al UMF, unde vor fi efectuate 180 de teste, Spitalul Județean de Urgență – 120 de teste și Institutul de Medicină Legală – 60. În total 700 de probe vor fi analizate zilnic, din Cluj, regiunea de Nord-Vest, dar și din alte județe din zonă, precum Sibiu.

Capacitatea de testare poate fi menținută în perioada următoare, iar până la jumătatea lunii autoritățile speră să ajungă la 1.000 de teste pe zi sau chiar să depășească această capacitate. Asta pe măsură ce și aparatele puse la dispoziție de Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară vor putea fi puse în funcțiune, în condițiile în care nu dispun încă de kiturile necesare.

Personalul medical, testat cu prioritate

Autoritățile sanitare centrale, mai exact Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat recent criteriile de testare pentru Covid-19, accentul fiind pus pe prezența simptomelor la persoanele care urmează să fie testate.  Totuși, în județul Cluj se va acorda o atenție specială testării personalului medical, potrivit prefectului Mircea Abrudean, președintele Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care coordonează aici acțiunile împotriva Covid-19.

„Vrem să testăm cât mai mult din personalul medical implicat în Covid, chiar dacă în procedură sunt pe locul 3, noi am vrea, la Cluj, să testăm personalul medical cu prioritate și sper să și reușim asta, în scurt timp. Cred că e normal și important ca medicii și tot personalul medical să aibă o siguranță, motiv pentru care vom face asta”, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

De altfel, deși Institutul de Sănătate Publică solicită respectarea noului algoritm de prioritizare a testării pentru Covid-19, actualizările criteriilor sunt transmise ca „recomandări”.

Amintim, săptămâna trecută o asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv. Ancheta epidemiologică a stabilit că asistenta a intrat anterior în contact cu aproximativ 40 de persoane.

De asemenea, secția de Infecțioase a Spitalului din Dej a fost închisă luni, pentru câteva ore, personalul medical intrând în carantină după ce au fost raportați doi pacienți din localitatea Cetan, cu Covid-19.  Cele 16 cadre medicale au fost testate, rezultatele fiind negative, astfel că secția a fost redeschisă marți.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: