ALEGERI UBB | Care este rolul rectorului, în opinia celor doi candidați la șefia universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai e în febra alegerilor în această perioadă. Prestigioasa instituție de învățământ va avea un nou rector, iar în cursă s-au înscris profesorii Daniel David și Ioan Chirilă.

Unul dintre ei va conduce în următorii patru ani universitatea cu cel mai mare număr de studenți din țară. Ce face, însă, un rector?

În opinia profesorului Daniel David, rectorul poate da o direcție în dezvoltarea universității. Drept urmare, el este ales de întreaga comunitate academică, inclusiv de reprezentanți ai studenților.

„Poate să facă multe împreună cu echipa și în colaborare cu Senatul. Este funcția Senatului să se asigure că îl ajută pe rector să-și implementeze programul și chiar, poate un cuvânt dur, dar aș spuse că-l forțează să implementeze ceea ce a promis în timpul campaniei. El propune structura, funcționarea și organizarea universității, ceea ce este un lucru fundamental, adică propune arhitectura academică a universității care ,siugur, după aceea este umplută de conținut de diverse alte foruri și de diverse alte structuri. De asemenea, reprezintă universitatea în relații cu terții și este ordonatorul de credite”, a spus profesorul Daniel David.

Pe de altă parte, profesorul Ioan Chirilă subliniază rolul rectorului în afara mediului academic.

„Rectorul este, pe de o parte, un element de reprezentativitate pentru universitatea în relație cu societatea și cu mediul academic, dar în același timp este cel care coordonează activitatea de dezvoltare srategică a tuturor compartimentelor universității. Rectorul, cred, reprezintă și pentru comunitatea locală o autoritate”, a spus și profesorul Ioan Chirilă.

Alegerile pentru conducerea UBB vor avea loc în 3 martie. EBS Radio vă va ține la curent cu desfășurarea acestora.

Citește și:

ALEGERI UBB | Peste 1.500 de profesori, dar și reprezentanți ai studenților vor alege noul rector

ALEGERI UBB | Ioan Aurel Pop: „La noi nu se poate imagina un rector care să fie doar manager. El trebuie să fie un excelent specialist”

 

Ne poți asculta și aici: