Ambulanța Centrului Sfântul Nectarie e gata să transporte pacienții

Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj, care găzduiește anual aproximativ 700 de persoane aflate în stadii avansate de boală, a primit o ambulanță specială pentru transportul pacienților de la domiciliu.

Aceasta a fost adusă din Franța, iar demersurile au început în urmă cu un an și jumătate. Achiziția a fost posibilă în urma unei campanii derulate de o asociație din Cluj, care a strâns peste 15.000 de euro pentru această investiție în urma evenimentelor caritabile pe care le-a desfășurat, dar și din donații.

Ambulanța ar fi trebuit să ajungă mai devreme în dotarea Centrului de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie, însă procedura de autorizare a fost încetinită din cauza pandemiei de Covid-19.

„Noi doream să o livrăm cât mai repede către Centrul Sfântul Nectarie, însă deși era pregătită în luna ianuarie, toată situația cu pandemia ne-a amânat predarea cu cel puțin trei luni de zile. Asta pentru că s-a blocat partea de autorizare efectivă de la București. Săptămâna trecută am obținut, însă, autorizația de funcționare a ambulanței”, a declarat, pentru EBS Radio, președintele organizației Rotary Club Cluj-Napoca Opera, Dominic Gidro.

Ambulanța reprezintă un real sprijin pentru bolnavii îngrijiți aici, atât pentru cei ce provin din Cluj cât și pentru cei din alte județe, a spus preotul Bogdan Chiorean, managerul centrului.

„Această ambulanță va fi o gură de oxigen. Sunt oameni care, dincolo de epuizarea fizică și psihică pe care o resimt alături de familiile lor, sunt epuizați și financiar. Astfel că pentru ei, costurile unei ambulanțe private, care sunt de aproximativ 300 de lei pentru un transport în interiorul orașului, depășesc de foarte multe ori posibilitățile familiei. Dar ne ajută și pe noi, pentru că reușim să programăm internările astfel încât circuitele spitalului să fie cât mai bine fluidizate. Au existat situații în care pentru transportul unui pacient aflat într-o stare avansată de boală și cu dureri necontrolate au fost necesare 7-8 ore sau, mai extrem, situații în care ambulanța a fost solicitată astăzi și a ajuns abia a doua zi”, a explicat preotul Bogdan Chiorean.

Ambulanța de care va dispune Centrul Sfântul Nectarie este de tip A1, fiind destinată transportului medical neasistat și dotată cu echipamente necesare pentru acordarea primului ajutor.

 

Ne poți asculta și aici: