Aproape 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate în România. Alte peste 111.000 au încetat

Industria prelucătoare, urmată de HoReCa, sunt cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

La Inspecția Muncii a fost înregistrată, de la începutul crizei provocate de infecția cu viusul SARS-CoV-2, suspendarea a 498.778 de contracte individuale de muncă. De asemenea, au fost desfăcute 111.340 de contracte individuale de muncă.

Dintre contracte individuale de muncă suspendate, cele mai multe, 130.442, sunt în industria prelucătoare. Hotelurile și restaurantele au suspendat 90.356 de contracte individuale de muncă, iar alte 81.695 au fost suspendate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul.

De asmenea, potrivit Ministerului Muncii, 111.340 de contracte individuale de muncă au încetat în această perioadă.

22.121 în comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 19.612 în Industria prelucrătoare și 14.072 în construcții.

Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați cu contracte individuale de muncă și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile pe paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Sursa foto: Ministerul Muncii

 

Ne poți asculta și aici: