O parte dintre bolnavii cronici s-au vaccinat sau cel puțin s-au programat deja pentru vaccinarea împotriva COVID-19, la Cluj.
În cazul acestora, vaccinarea este esențială pentru evitarea complicațiilor pe care le poate da infectarea cu coronavirus în condițiile unei boli deja existente. Este mesajul reprezentanților Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH) din România, filiala Cluj, care îi îndeamnă pe aceștia să își depășească temerile legate de prezentarea la medic și de vaccinare.
„Sunt păreri pro și contra (în rândul pacienților și al aparținătorilor, n.red.), în funcție și de pregătirea fiecăruia, poate și de cum pleacă sau nu urechea în stânga sau dreapta. Este o greutate în plus (parcurgerea etapelor necesare vaccinării, n.red.) și o birocrație și nervi consumați, dar noi suntem pro vaccinare, cu siguranță le recomandăm să facă lucrul acesta și chiar au fost cazuri în care ne-au sunat că nu se regăseau pe lista de pacienți cronici, ori la medicul de familie ori la medicul specialist, când au încercat să își facă programare online, dar s-a rezolvat până la urmă. Îi încurajăm să meargă să își vadă de sănătate, medicii îi primesc, le fac programare cât de repede și îi primesc, pentru că riscă să li se agraveze starea, atât din punctul de vedere al hepatitei, iar dacă nu se vaccinează vă dați seama este un risc suplimentar pentru ei, fiind pacienți cronici”, a spus pentru EBS Radio, președintele Asociației APAH din România, filiala Cluj, Cătălina Mărginean.
„O eventuală supra-infecție le crește riscul unei forme grave”
„De câte ori ne sună, ne solicită ajutorul, noi încercăm să îi consiliem și să îi îndrumăm să facă lucrul acesta (să se vaccineze, n.red.), pentru că este un plus pentru ei și scade riscul, în caz că intră în contact cu Sars Cov 2, cu COVID, să dezvolte o formă gravă, pentru că la ce au deja, pe fondul pe care îl au din punct de vedere al sănătății, ar fi mult mai grav. Eu am avut caz în familie și se manifestă mult mai urât, e o supra-infecție, deja există o infecție virală în organism și dacă mai vine una, sistemul nostru imunitar va fi ‘bombardat’ mai tare și îi va fi mai greu să facă față, de aceea le recomandăm să se vaccineze”, a spus Cătălina Mărginean.
Reticență față de mersul la medic
Pandemia i-a făcut mai reticenți pe pacienți cu privire la deplasarea la medic, respectiv la spital, ceea ce s-a dovedit a avea un efect nefast, în unele cazuri, a spus reprezentantul APAH Cluj:
„Pacienții, inclusiv cu tratamentul, au început într-adevăr să meargă din nou la medici specialiști, dar din păcate avem și destule cazuri în care, din cauza fricii, s-au dus foarte târziu și li s-a agravat boala. Încep să se vadă rezultatele acestor temeri pentru că ajung pacienți în spital în stare mult mai gravă decât dacă mergeau și își făceau analizele când trebuia – la 6 luni, sau la un an, în funcție de cum se procedează, dacă nu exista teama așa de ridicată față de posibilitatea de a se infecta dacă merg la spital”, a spus reprezentanta asociației.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice Cluj are aproximativ 400 de membri: pacienți, aparținători și voluntari.
Ovidiu Cornea