AUDIO | 2020 – Anul solidarității. Cum s-a implicat comunitatea clujeană pentru a combate efectele negative ale pandemiei

Pandemia a adus, dincolo de impactul negativ, și elemente benefice: comunitățile s-au sudat, iar oamenii au devenit mai implicați și concentrați pe soluții.

Organizațiile clujene au dat dovadă de curaj și determinare. Fiecare s-a mobilizat așa cum a putut mai bine, deși planurile inițiale pentru acest an au fost complet date peste cap.

Peste 600.000 de euro au reușit să strângă bărboșii clujeni în urma apelurilor lansate în mediul online. Iar astfel, într-o perioadă critică, în care echipamentele și materialele sanitare erau de negăsit, iar lipsurile din spitale erau enorme, au reușit să livreze materialele atât de necesare către toate unitățile medicale din județ. A fost un efort considerabil, recunosc voluntarii, însă fiecare clipă de muncă a fost răsplătită cu zâmbete din partea celor din linia întâi.

„Medicii reacționau mișto, ne mulțumeau. Ne bucurăm că am reușit să ajutăm cu cât am putut. A fost destul de greu, am avut echipe de oameni care sunau încontinuu, eram pe telefoane toată ziua, în toată lumea negocieri peste tot și, într-un final, am reușit să răzbim, dar cu foarte, foarte multe eforturi depuse”, spune Cornel Hoza, președintele Asociației Beard Brothers.

Fiecare inițiativă a bărboșilor a unit comunitatea clujeană, însă amploarea campaniei lansate în timpul stării de urgență le-a întrecut orice așteptare, mărturisește Cornel Hoza.

„Cu siguranță, solidaritatea de care a dat dovadă comunitatea în perioada asta a fost exemplară și s-a dovedit, încă o dată, că oamenii când depun eforturi comune pot face lucruri faine și pot aduce schimbări. Nu ne-am imaginat că vom ajunge la o sumă așa mare”, a mai spus Cornel Hoza.

Iar în momente în care lumea nu ieșea din casă, voluntarii clujeni își asumau riscuri pentru a veni în sprijinul comunității și pășeau în unitățile medicale pentru a livra materiale sanitare ori aparate medicale atât de necesare.

Și pasionații de off-road de la CERT Transilvania s-au mobilizat și au confecționat cu mâinile lor echipamente care să fie de folos în lupta împotriva noului coronavirus.

„Era o perioadă în care toată lumea trebuia să stea izolată în casă, iar noi alergam în toate părțile să împărțim din puținul pe care îl aveam în așa fel încât tot mai mulți medici să aibă un suport în lupta lor. Am făcut viziere așa cum am știut noi astfel încât să fie cât mai eficiente și mai puțin costisitoare. De asemenea, am făcut acele porți de decontaminare, pe care le-am trimis în toată țara”, spune Dan Jecan, președintele Asociației CERT Transilvania.

De asemenea, voluntarii CERT au strâns fonduri pentru a achiziționa ventilatoare mecanice pentru secțiile de terapie intensivă.

Și alte organizații clujene au fost alături de cei din linia întâi. JCI Cluj a lansat campania „Masă pentru medici”, în cadrul căreia, timp de două luni și jumătate, angajații din patru unități medicale au primit în fiecare zi câte un meniu. Inițiativa a venit într-o perioadă extrem de dificilă pentru medicii care s-au văzut puși în fața unor situații cu care nu s-au mai confruntat vreodată.

„Am considerat că vrem să le arătăm susținerea oferindu-le o masă caldă și să ne arătăm recunoștința pentru tot ce au făcut având în vedere condițiile grele în care au fost nevoiți să își desfășoară activitatea în această perioadă și am considerat că este un suport moral pentru ei. Iar comunitatea clujeană a răspuns într-un mod onorabil având în vedere situația grea și am reușit să adunăm resurse suficiente pentru a derula proiectul. Proiectul a fost și un sprijin pentru afacerile locale, pentru câteva restaurante cu care am colaborat și pe care le-am ajutat să își continue activitatea”, spune Daniel Oltean, președintele JCI Cluj.

Iar după ce și-au arătat recunoștința față de cadrele medicale, voluntarii JCI au decis să dea o mână de ajutor copiilor aflați în imposibilitatea de a ține pasul cu școala care s-a mutat în mediul online în contextul pandemiei. Aproape 100 de echipamente, tablete și laptop-uri, au fost donate în urma unei astfel de campanii.

„Am dorit să venim în sprijinul celor care nu puteau să facă școală online și să le oferim un device pentru a putea fi prezenți la cursuri. Am reușit să ajungem în cinci case de copii. Pot să dau exemplu o casă de copii din centrul Clujului, unde era o singură tabletă, pe care o împărțeau zece elevi. Ne bucurăm că am reușit să îi ajutăm și să aibă fiecare tableta lui”, a mai spus pentru EBS Radio Daniel Oltean.

Și pentru că numărul copiilor care nu au acces la tehnologie este destul de ridicat în țara noastră, și alți voluntari clujeni au desfășurat acțiuni similare și au reușit să ducă PC-uri și tablete în mai multe sate din zona de munte și în comunități defavorizate.

„Am colectat PC-uri, laptop-uri și tablete care au ajuns să fie distribuite în mai multe sate din Munții Apuseni, dar și în alte județe din apropierea Clujului. De asemenea, am reușit să facem câteva laboratoare de informatică pe care le-am dotat cu 10 PC-uri complet echipate, printre care unul în Apahida, de exemplu”, arată Alex Brad, fondator al grupului „Alături de oameni Cluj”.

Dincolo de inițiativele lansate pe timp de pandemie, organizațiile clujene și-au derulat și proiectele tradiționale, fie ele umanitare, educative sau de dezvoltare. Anul 2020 a fost, astfel, unul în care faptele bune s-au multiplicat și în care oamenii implicați au căutat în permanență soluții pentru a ajuta comunitatea să treacă mai ușor peste o perioadă cu dificultăți majore.

Ascultați aici povestea implicării civice a clujenilor în 2020, spusă de Ioana Pîrlea:

 

Ne poți asculta și aici: