AUDIO | „Ajută ca să fii ajutat. Să nu renunți la vis, întreabă, învață,” îi sfătuiește muzicianul Marius Matache pe tinerii artiști

Pentru Marius Matache, luna iulie a fost una foarte bună: după o pauză mult prea lungă, a avut trei concerte și prilejul de a face ce îi place cel mai mult: să cânte în fața publicului.

(Foto: Marius Matache / Facebook)

 

„Iulie a fost prima lună după multă vreme în care m-am simțit din nou artist: am avut trei concerte, a fost o lună bună. La folk e cumva mai simplu, că nu e vorba de adunări foarte mari, așa că am cântat la Gura Humorului, în București și la Brezoi, unde neputând să mai facă festivalul de blues, se organizează în fiecare weekend câte ceva.”

Pentru Marius Matache interpretările online forțate de pandemie nu se pot compara cu legătura directă, față în față, pe care o are un artist cu publicul său. „Până la urmă, pentru public cânți, el e cel care te duce înainte, te stimulează să compui în continuare, să cânți. Pe el se bazează întreaga noastră industrie. Mi-au lipsit drumurile, mi-au lipsit spectatorii, mi-a lipsit cântatul ’pe bune’, la microfon și pe scenă. Eu sunt un artist care se hrănește din public în timpul spectacolului”, povestește Marius Matache care speră că măcar această variantă, a micilor concerte în fața unui public redus ca număr, să poată fi păstrată, dacă revenirea la vremurile dinaintea pandemiei nu pare să fie aproape.

Trebuie să ne protejăm

„Ne dorim să se rezolve cât de repede sau cel puțin cum a fost în iulie – spații mici, public redus, dar totuși să cântăm. Cu mască, nu avem ce să facem, dar e mai bine decât nimic. Oamenii de știință nu o să poată face minuni, așa că trebuie să ne protejăm.” Unul dintre lucrurile bune remarcate de Marius în pandemie a fost solidaritate oamenilor, care nu au ezitat să susțină artiștii financiar și moral.

Pentru tinerii aflați la început de drum, Marius Matache, care a învățat de la design la PR pentru a-și putea duce cariera mai departe, are un îndemn simplu: „nu renunța la vis, întreabă, învață”. „Tinerii aflați la început de drum să învețe din greșelile altor, să nu stea ca mine patru ani cu discul în calculator. Încearcă, încearcă, chiar dacă ți se spune și nu, chiar dacă nu ți se răspunde. Pune întrebări, bate la uși, nu știi niciodată ce poate să iasă. Trebuie să încerci. Și: ajută ca să fii ajutat.”

Ascultați aici interviul acordat de Marius Matache lui Angel Rusu:

 

Pe Marius Matache îl regăsiți în playlist-ul EBS Radio #StaiLaRadio, dedicat muzicienilor români și clujeni.

Ne poți asculta și aici: