Digitalizarea mai rapidă decât ar fi anticipat în programul său și încetinirea, „dar nu oprirea” acestuia, sunt principalele efecte ale pandemiei în UBB, spune rectorul Daniel David. El și-a preluat mandatul cu doar câteva zile înainte de instituirea stării de urgență.
Universitatea Babeș-Bolyai și-a prezentat miercuri oferta de locuri pentru admiterea din viitorul an universitar, într-o conferință de presă, desfășurată în mediul online. EBS Radio l-a întrebat pe profesorul Daniel David cât de mult i-a modelat pandemia programul cu care a fost ales rector, începându-și efectiv mandatul cu doar 3 zile înainte de declararea stării de urgență din 16 martie.
„Am fost ales rector și m-am trezit mareșal pe front, altfel spus aveam de adaptat Ordonanțe Militare… La o universitate care are o comunitate de 50.000 de oameni, nu vorbim de câteva sute sau mii, lucrurile au fost foarte complicate, dar colaborând strâns cu noua echipă, cu Senatul, cu Consiliul de Administrație, cred că ne-am descurcat onorabil. Nu am încercat însă să renunț, eu am câștigat cu un anumit proiect, cu un anumit program și atunci am mers în paralel. Prima misiune a fost securitatea, siguranța studenților, doi, funcționarea universității la standarde de onorabilitate, astfel încât să încercăm să nu blocăm lucrurile și trei, să încerc să implementez din lucrurile pe care le-am propus în programul ProUBB+”, a spus Daniel David.
De exemplu, dacă digitalizărea procesului de învățare, dar și administratv, era cuprinsă în programul său, pandemia a accelerat acest proces, subliniază Daniel David în clipul AUDIO de mai jos:
„Actualul context oferă standarde de onorabilitate, nu neapărat modelul ideal”
Rectorul universității clujene a comentat și schimbarea survenită la admiterea la trei Facultăți: de Drept, Psihologie și Matematică – Informatică, unde s-a decis renunțarea la proba propriu-zisă, admiterea urmând să se facă pe bază de concurs de dosare, precum la majoritatea celor 21 de facultăți din Universitate.
Astfel, se va ține cont de media de la Bacalaureat ,respectiv de media anilor de studiu liceal la unele materii, situația urmând să revină la normal de anul viitor. Facultățile au avut libertatea de a alege, a spus rectorul UBB, care sublinează că în actualul context au fost necesare anumite compromisuri, astfel încât parcursul de viață al tinerilor să nu fie afectat.
Daniel David admite, în clipul AUDIO de mai jos, că pandemia a modelat, fie și ușor, standardele academice:
Universitatea Babeș-Bolyai va scoate la consurs pentru anul universitar 2020-2021, aproape 5.000 de locuri bugetate și alte peste 10.000 în regim cu taxă.
Ovidiu Cornea