AUDIO | „Astăzi mie, mâine ție” – iscripția de pe cel mai vechi mormânt păstrat în Hajongard, Cimitirul Central al Clujului

Istoricul Lukacs Jozsef, a vorbit la EBS Radio despre locul din inima orșului care a devenit, în timp, obiectiv turistic. Hajongard.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca, cunoscut și sub numele de Hajongard, se pregătește să se umple de lumina lumânărilor aprinse de Ziua Morților. Dar pe lângă această tradiție ardeleană, cimitirul are și el istoria lui.

Hajongard, denumit oficial Cimitirul Central din Cluj, datează din primăvara anului 1585. A apărut într-un an cumplit, când Clujul a fost cuprins de o epidemie de ciumă, și a fost amenajat în afara orașului.

„Foarte, foarte mulți clujeni au murit, astfel încât a fost nevoie de deschiderea unor noi cimitire. Atunci, Consiliul Orășenesc a decis deschiderea unei noi parcele de cimitir, în fața porții de cetate dinspre strada Turda. S-a dispus ca acest cimitir să fie împrejmuit și atunci au fost înmormântați acolo primii clujeni”, spune istoricul Lukacs Jozsef.

De atunci, foarte multe personalități ale orașului și-au găsit aici locul de veci. Cel mai vechi monument funerar care s-a păstrat în cimitir, datează din anul 1599 și, spune istoriclul clujean, este o mică piatră funerară, numită piatră cu streașină.

Dar chiar dacă aici au fost înmormântate personalități culturale și politice, în cimitir sunt puține monumente opulente, iar printre cele care atrag atenția, este acela al unui industriaș.

„Clujul nu a fost niciodată un oraș așa de bogat cum au fost marile capitale…așa că nu o să găsim nici monumente funerare opulente…Clujul a fost un oraș burghez, medieval, cu oameni cumpătați”, este explicația istoricului Lukacs Jozsef.

Mai multe despte Cimitirul Central al Clujului, Hajongard, aflați din interviul pe care istoricul Lukacs Jozsef i l-a acordat lui Tiberiu Crișan la emisiunea WakeUp Cluj.

 

Sursa foto: Wikimedia – Cavoul familiei Bánffy

 

Ne poți asculta si aici: