AUDIO | Chef Horia Șimon: „Pandemia ne-a adus din nou la aceeași masă, sper să nu renunțăm la asta după ce trece!”

Pandemia și statul în casă ne-au împins pe mulți dintre noi să (re)descoperim gătitul, sau chiar să experimentăm culinar. Cei mai mulți vom renunța la această „apucătură” sau îi vom scădea intensitatea când lucrurile vor reveni la normal, crede bucătarul Horia Șimon, un promotor, în condiții obișnuite, al întâlnirilor culinare care adună oamenii la un loc. Ceva nu trebuie să dispară după pandemie: obiceiul de a găti și mânca alături de cei dragi, apropiați.

„Cel mult 1% dintre cei care gătesc acum, de nevoie, o să rămână ‘bucătari’!”

„Ideea e nici unul dintre cei care gătesc acum de nevoie pasionați, nepasionați fiind, dacă nu sunt bucătari, când se termină treabă asta nu o să rămână bucătari și să nu mai fie IT-iști. Adică o să fie și suflete din astea care o să își descopere „sinele” și noua perspectivă în viață, o fi vreun 1%, din câți cunoaștem noi. Dar eu cred că e foarte important – dacă în perioada asta, o lună-două, cât am stat în casă, bănuiesc că nu a mâncat fiecare într-o cameră separată, invariabil, a mâncat / s-a mâncat la o masă împreună, ca oamenii, ca familia – să nu se piardă cutuma asta, care între timp se pierduse. Noi așa am crescut, cu masa de duminică în familie, era invariabil, nu aveai ce face, oricâtă joacă era, la 12, sau după biserică sau unde trebuia să mergi, care cum era obișnuit acasă, după 12 sau 13 era masa de duminică în familie, sau de sâmbătă”, a spus chef Horia Șimon, pentru EBS Radio.

De loc din Maramureș, stabilit la Cluj, bucătarul coordonează Clubul Gastronomic Transilvan, o comunitate clujeană care a inițiat anul trecut o serie de brunch-uri (combinație între mic-dejun și prânz, n.red.) în diferite gospodării din mediul rural, menite să ofere în special familiilor ocazia de a redescoperi natura, produse alimentare tradiționale și mai ales de a petrece timp împreună. De asemenea a organizat mai multe ediții ale evenimentului „Prânzișor în foișor”, în Parcul Etnografic din Hoia, unde zeci de persoane s-au întâlnit de fiecare dată pentru a găti și a mânca împreună.

„Gătitul e și team-building!”

În pandemie, „împreună” se reduce la familie, respectiv la membrii unei gospodării, fie ea de casă sau de bloc. Cu toate acestea, este o ocazie  de a redescoperi farmecul gătitului și al mâncatului împreună, adaugă bucătarul. Iar asta are mai multe beneficii:

„Există o cercetare a Universității Stanford și are o cercetare științifică, demonstrată, că faptul că lumea lucrează în familie, luând cina sau prânzul sau micul dejun, te ajută să împarți atribuțiile, deci în primul rând din punct de vedere psihologic  și social se reînnoadă niște legături în familie, se redistribuie, se împart niște atribuții; nu s-a mai mâncat mâncarea asta în familie, pe care de obicei o făcea femeia în casă, ceea ce e ‘not fair at all’, un cartof poate să îl curețe și bărbatul sau copilul, prin casă. E și o chestie de team building, eu așa o văd.”

În plus, cursurile gratuite puse la dispoziție de universitatea respectivă demonstrează că gătitul și consumul mâncării, împreună, te ajută „să nu pui atâta pe tine”, asta în condițiile în care și dacă ești o persoană activă din fire, statul în casă te poate predispune la adăugarea unor kilograme în plus.

În discuția cu Ovidiu Cornea, chef Horia Șimon a mai vorbit și despre cum adaptezei mâncăruri specifice acestei perioade – de la mici și burgeri, inclusiv în variantă vegetariană – la gătitul exclusiv în propria locuință.

Ascultați dialogul mai jos:

Foto: Facebook / Horia Șimon

Ne poți asculta și aici: