AUDIO | De la Tom Sawyer și Asterix și Obelix, la Decameronul. Idei de lectură pentru copiii și tinerii nevoiți să stea acasă

Mihaela Ursa, lector la Facultatea de Litere a UBB și Alex Moldovan, scriitor și traducător de cărți pentru copii, fac câteva recomandări de lectură pentru elevii care stau în această perioadă acasă, școlile fiind închise.

Lectura, fie a unor cărți fizice, sau în format e-book, poate fi o activitate relaxantă și în același timp captivantă pentru copii și tineri, în această perioadă, chiar dacă tehnologia rămâne un „concurent” acerb al cititului.

„Tom Sawyer, cartea veșnic tânără”

Tom Sawyer, de Mark Twain, este titlul pe care îl recomandă ambii interlocutori ai EBS Radio, Mihaela Ursa și Alex Moldovan, ca lectură binevenită în această perioadă, pentru copii.

Lista scurtă a Mihaelei Ursa, șefa Departamentului de Literatură Comparată de la UBB, materie pa care o predă de peste 20 de ani, include ca lectură pentru copii, „până în jurul vârstei de 14 ani”, romanul „Pippi Șosețica”, al scriitoarei norvegiene Astrid Lindgren.

Pentru adolescenți și chiar părinții acestora, recomandările merg spre două tiluri mai mult decât cunoscute, „Decameronul”, de Giovanni Boccaccio, respectiv „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez, două romane adaptate ca tematică vremurilor actuale. Ele nu sunt menite să crească panica, ba dimpotrivă.

Ascultă ce spune Mihaela Ursa despre titlurile pe care le recomandă

 

Alex Moldovan a ținut să includă pe lista sa de recomandări atât autori români cât și străini. Astfel, „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran, romanul devenit celebru și grație filmului foarte popular în urmă cu câteva decenii, este o carte care încă „rezistă foarte bine”. Romanele lui Roald Dahl, unul din cei mai cunoscuți scriitori pentru copii, sunt și ele pe listă, la fel ca benzile desenate „Asterix și Obelix”, mai accesibile pentru copii, grație formatului, dar care prin calitatea scriiturii sunt literatură, contrar preconcepțiilor, susține scriitorul.

Seria de povestiri care au în centru purcelul Rostogol completează lista de lecturi care le pot face zilele elevilor care stau acasă în această perioadă  mai plăcute și, de ce nu, mai amuzante.

Ascultă care sunt recomandările lui Alex Moldovan

 

 

Se citește mai mult decât credem noi

 

Mihaela Ursa consideră că pentru nativii digitali descoperirea lecturii poate să nu fie foarte atrăgătoare, mai ales că presupune și un efort iar pe de altă parte cultura vizuală este dominantă în mediul încjurător. Cu toate aceste puțin tact din parte pedagogilor, a părinților, sau bunicilor, le poate stârni copiilor și tinerilor gustul pentru citit:

 

În ciuda percepției generale, Alex Moldovan, care participă frecvent la întâlniri cu copii și tineri în calitate de autor și traducător, crede că „se citește mai mult decât se crede”. Și în opinia sa, cei din jur joacă un rol important în a stârni interesul pentru cărți.

 

 

În măsura în care unele titluri nu se află deja în rafturile propriei locuințe, lecturarea în format electronic poate fi mai potrivită, într-o perioadă în care este recomandată limitarea sau chiar evitarea contactelor sociale, fie și doar pentru a cumpăra sau a împrumuta o carte – activitatea bibilotecilor din Cluj este suspendată.

„Copiii noștri sunt aproape bilingvi, adică știu engleza aproape din punctul în care știu limba română. Sunt sigură că ei le pot citi și în egnleză sau în alte limbi în care circulă ca e-books și asta este o altă recomandare, în aceste formate care să respecte această regulă a lui ‘social distancing’ (distanțare socială, n.red.), atât de importantă acum”, a mai spus Mihaela Ursa.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: