AUDIO | „Decizia cea mai dificilă este, probabil, cea mai bună”, spune la EBS Radio Raluca Culda

Raluca Culda este career change coach, îi ajută adică, pe cei care îi solicită acest lucru, să își înțeleagă mai bine situația prezentă, perspectivele și oportunitățile. „Reinventează-te”, este cuvântul cheie pe care îl „promovează” Raluca.

(Raluca Culda / Facebook)

 

Trăim un context favorabil schimbării, spune Raluca Culda. Chiar dacă pandemia nu te-a lăsat fără loc de muncă, ea a fost suficient de „disruptivă” cât să te întrebi ce valoare are ceea ce faci. „Noi nu suntem domeniul în care lucrăm, noi nu suntem locul de muncă pe care îl avem. Noi suntem competențele noaste. Trebuie să te gândești și să iei competențele, valorile pe care le ai, și să vezi unde se potrivesc. Poți sa faci orice vrei acolo unde se aplica ele.

„Să ne pregătim pentru ploaie”

Putem învăța din agricultură, spune Raluca Culda, după principiul „Să ne pregătim pentru ploaie. Ploaia înseamnă prosperitate, înseamnă momentul în care lucrurile cresc. Un bun agricultor nu cere ploaie și în momentul în care o primește începe să își pregătească terenul. Cere ploaie și în paralel se pregătește, își pregătește terenul pentru a primi belșugul respectiv. Reinventează-te, în 2020, asta înseamnă: nu așteptăm să treacă sau sa vină criza sau să vină lipsa unui job, nu, ci ne pregătim pentru ploaie pentru momentul în care o sa ieșim din acest context, fiecare dintre noi într-un mod diferit, echipați sa avem o carieră mai bune, un job așa cum ni-l dorim si satisfacția care e diferită pentru fiecare dintre noi, dar este clar că o căutam”, spune expertul clujean.

„E un moment bun sa preiei controlul”

„Trebuie să fii pregătit să îți alegi domeniul pe care îl vrei, jobul care îl vrei, cariera pe care nu ai avut curaj să pui degetul sau sa faci schimbarea respectivă. E important să  își depășești frica, iar perioada aceasta de pandemie, de nesiguranță, aduce curaj; nu claritate neapărat, dar curajul de a spune: dacă am reușit să trec și pesta asta, dacă familia mea mă susține, nimeni nu se aștepta să vină, dar dacă am trecut peste perioada asta, merită să fac și schimbarea asta profesională.”

Raluca Culda a identificat mai multe semn care ne indică că avem nevoie de o schimbare în domeniul profesional. Printre acestea:

  1. energia mentală, cea fizică, felul în care corpul nostru simte atunci când ne referim la job, atunci când ne gândim: trebuie sa merg la birou, trebuie să deschid din nou laptop-ul. Corpul nostru și gradul de energie pe care o avem cu munca noastră este un indicator care nu dă greș niciodată. Corpul îți spune: e momentul să faci altceva.
  2. Atunci când ziua de duminică e cea mai proastă zi din săptămână pentru că urmează luni.
  3. Atunci când banii sunt singurul lucru care te ține la job. Banii sunt importanți, dar contextul financiar NU trebuie sa fie singurul lucru care te ține.
  4. Care e valoarea ta ca profesionist. Nu prețul, ci valoarea ta. Dacă nu îți dai seama care e valoarea reală a competențelor tale, atunci e nevoie de o revizuire.

Cel mai bun sfat

„Orice salt pregătit dinainte poate fi unul care să nu îți rupă gâtul. Viața reală impune să ții cont de consecințe și să nu sari, oricât de frumos ar suna asta. Salturile pot fi atât de mari cât sunt planificate să fie. Cu cât e diferența de domeniu mai mare, cu atât trebui să aloci un timp mai mare pentru schimbare. Nu e cazul să ardem toate podurile și să punem asupra noastră o presiune nejustificată, nici financiar, nici de reușită, astfel încât să nu mai avem bucuria încercării și a noului început.

Cel mai bun sfat pe care l-a primit Raluca: decizia cea mai dificila este probabil cea mai bună și cu cât o aplic mai repede, cu atât rezultatele se vor vedea și voi depăși teama, care se va transforma în satisfacție.

Ascultați aici interviul acordat de Raluca Culda, Ancăi Brășfălean:

 

 

Ne poți asculta și aici: