AUDIO | Dr. Adiana Sime: „Nu au fost multe cereri de plasmă de la spitale, dar și numărul donatorilor vindecați de Covid-19 a fost mic”

Dr. Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Cluj, a vorbit la EBS Radio despre cererea de plasmă convalescentă și cum se recoltează aceasta.

Procesul de colectare a plasmei de la persoanele vindecate de infecția cu noul coronavirus pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid-19, aflați în stare critică, a demarat de mai bine de o săptămână și la Cluj.

Deocamdată, cererea din partea spitalelor nu este mare, ceea ce pare un lucru bun, potrivit directoarei Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

„Au fost cereri, nu foarte multe, de plasmă convalescentă de la spitale, dar și donatori au fost puțini. Nu aș putea să spun că-mi pare rău, asta înseamnă că au fost puțini bolnavi de Covid-19 în Cluj”, a spus la EBS Radio dr. Adriana Sime.

Aceasta a declarat că cei vindecați de Covid-19 și externați de două săptămâni din spital, timp în care a crescut nivelul de anticorpi, sunt așteptați la centru. Ea a explicat și cum se face recoltarea.

„La noi se recoltează prin donare standard. Se donează o untitate care intră în procesare, se centrifughează și, în urma centrifugării, se obține partea albă a sângelui, aceasta reprezintă plasama. Asta după ce, bineînțeles, sunt analizate probele biologice. Din păcate este o procedură destul de greoaie. După ce se fac analizele la noi la centru, urmează să fie reanalizate prin PCR la București, iar în funcție de rezultatele pe care le primim putem să livrăm această plasmă, dacă este validă”, a explicat dr. Adriana Sime.

Mai multe despre cum se face recoltarea de plasmă și nevoia constantă de sânge pentru pacienții cu diverse boli aflați din interviul pe cre dr. Adriana Sime i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Citește și

FOTO | Impresionant. La Cluj, oamenii stau la coadă să doneze sânge

 

Sursa foto: pixabay.com