FOTO | Impresionant. La Cluj, oamenii stau la coadă să doneze sânge

E pandemie, sunt restricții severe de circulație, iar fiecare zi începe și se termină cu cuvintele: stai acasă! Dar viața nu se poate opri, iar oamenii au nevoie de oameni.

Nevoia de sânge, atât de necesar pentru a salva vieți, este mare și acum, la fel cum a fost întotdeauna. Iar apelurile făcute de medici nu au rămas fără ecou la Cluj.

E nevoie de sânge, pentru că, așa cum spunea directorul Centrului Regional de Transfuzii Cluj, doctorul Adriana Sime, în aceste zile devine o reală problemă să se asigure necesarul din spitale.

Numărul donatorilor a scăzut la mai puțin de jumătate, din cauza temerilor legate de pandemia de coronavirus. Dar oamenii s-au regrupat repede și acum stau la coadă, de dimineața, răsfirați pe trotuar și așteaptă să le vină rândul.

Au aflat de pe internet sau de la rude și prieteni că este nevoie de ei.

„Eu am aflat de pe internet. Am văzut că e nevoie mare, ca de obice. Acum vin mai puțini oameni decât vin în mod normal și am zis să vin și să donez. Sunt destul de mulți, eu când vin de obicei nu e așa coadă. Chiar mă bucur că sunt atâția oameni”, spune Florin, care s-a așezat la coadă.

Alexandra spune că verișorul ei a venit cu această inițiativă, așa că s-a pus și ea la coadă ca să doneze sânge.

„Mi se pare că e foarte bine. Ultima dată când am văzut asta a fost acum câțiva ani, după Colectiv. A fost ultima oară când am stat la o coada așa mare la donat, că eu fac asta destul de frecvent”, a spus Alexandra.

La coadă s-a așezat și Marius. „Sunt uimit de câți oameni așteaptă la rând. Nu mă așteptam, dar acum e nevoie mare de sânge”, a spus tânărul, care e gata să aștepe atât cât este nevoie.

Dacă doriți să donați  sânge sunteți așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18. Trebuie să știți că veți trecere printr-un triaj suplimentar.

De asemenea, trebuie să aveți la voi o declarație pe propria răspundere în care să specificați că deplasarea pe care o faceți este pentru a dona sânge. Declarația poate fi scrisă și de mână.

 

Foto: Alex Brad