AUDIO | Dragoș Damian, CEO Terapia: „La un moment dat, vaccinarea va deveni indirect obligatorie!”

Campania de vaccinare anti-COVID, perspectivele ca vaccinul să devină o necesitate pentru integrare socială și pe piața muncii, dar și efectele pandemiei asupra industriei farmaceutice au fost temele Forumului EBS, la care invitatul lui Ovidiu Cornea a fost Dragoș Damian, expert în domeniul farmaceutic și CEO al companiei clujene Terapia.

 

„Vor fi angajatori, vor fi linii aeriene, vor fi hoteluri, vor fi facultăți care nu vor lăsa oamenii să ajungă acolo dacă nu sunt vaccinați. Și asta pentru mine este un pic de discriminare, dar nu avem ce face. Va trebui să ne obișnuim și cu această idee. Sunt deja foarte mulți politicieni care spun acest lucru, sunt politicieni europeni care vorbesc de un ’pașaport de vaccinare’. Mesajul este: ‘vaccinul este gratuit, vaccinați-vă acum, până este la discreția fiecăruia, pentru că la un moment dat, indirect, s-ar putea să devină obligatoriu’. De exemplu, eu călătoresc în mod normal de două-trei ori pe săptămână cu avionul. Ce o să aleg între a veni cu un test negativ de trei ori pe săptămână, asta înseamnă 1.200 de lei, sau să mă vaccinez și să călătoresc fără să mai am nevoie de alte cheltuieli? Sunt lucruri la care trebuie să ne gândim vizavi de reluarea activității sociale normale. Mai bine mergem pe ideea că ne vaccinăm, rezolvăm problema asta, o să fim mai puțin susceptibili de a ne îmbolnăvi, nu vom mai transmite boala, nu doar în comunitate, în special în familie sau la locul de muncă. O să avem posibilitatea să ne deplasăm peste tot, decât să ‘despicăm firul de păr în patru’, dacă e o problemă de discriminare sau nu. Prefer să fiu vaccinat și să mă mișc liber, decât să nu fiu vaccinat și să mă lovesc de anumite obstacole sau de anumite cheltuieli”, a spus Dragoș Damian la Forum EBS.

Vaccinarea nu trebuie să ducă imediat la renunțarea la masca de protecție, a mai spus CEO-ul companiei farmaceutice clujene. El a amintit că purtarea măștii previne nu doar infectarea cu acest virus, ci și o mulțime de alte boli și ar putea deveni o ’prezență’ obișnuită și firească în societate.

Provocările industriei farmaceutice

În privința tratamentului împotriva COVID-19, în care Terapia s-a implicat cu demersuri de import de medicamente, Dragoș Damian spune că spre deosebire de industria digitalizării sau a celei de curierat, care s-au dezvoltat fulgerător în această perioadă, cea farmaceutică a avut mai degrabă provocări.

„Desigur că există un interes comercial, dar fiecare stat al lumii și-a făcut un protocol de tratament, unele produse sunt în mai multe protocoale, unele au fost folosite o vreme și apoi s-a renunțat. Deocamdată nu există niciun medicament care este atestat 100% ca fiind eficient asupra virusului. În marea majoritate a cazurilor, fie reduce gravitatea bolii, fie reduce durata internării. Asta creează foarte multe probleme pentru producători”, a spus Dragoș Damian, explicând că nu poți decide începerea producției pentru un medicament când există riscul ca în câteva luni să nu mai fie folosit la același nivel și să rămână pe stoc.  „Pandemiile oferă o serie de oportunități pentru o serie de industrii, cum este cazul industriei digitalizării sau a celei de curierat, dar pentru industria farmaceutică este o continuă necunoscută: îl aducem în fabricație și peste trei luni Ministerul Sănătății îl scoate din protocolul terapeutic și noi rămânem pe stoc și cu o pagubă enormă”. Pentru industrie, pandemia a însemnat „o adaptare continuă la a furniza anumite medicamente, o analiză foarte atentă a planificării, dar și decizii de natură morală în ideea în care crește capacitatea de producție în detrimentul altui medicament”, a spus Dragoș Damian.

Detalii despre alte aspecte ale pandemiei, cum ar fi efortul oamenilor de știință, al statelor și al societății, de a produce rapid un vaccin, în Forumul EBS realizat de Ovidiu Cornea:

 

Ascultați Forumul EBS, realizat de Ovidiu Cornea, în fiecare joi, de la ora 19:00, online la EBS Radio, sau pe frecvențele radio 90,4 FM în Cluj-Napoca și 94,8 FM în Dej.

(Foto: Pixabay)

Ne poți asculta și aici: