AUDIO | Dragoș Vana și proiectele sale, născute din nevoia de a fi informați corect și la zi

Clujeanul Dragoș Vana a făcut două site-uri în timpul pandemiei de Covid-19. Ambele din dorința de a oferi informații cât mai corecte celor care au nevoie de ele.

„Nu aș fi dormit bine dacă știam că pot să fac ceva și nu am făcut”, spune Dragoș Vana. Așa că a făcut nu unul, ci două site-uri pentru cei care caută anumite informații.

Unul se numește restrictions.eu și are date actualizate privind modificările făcute de țările europene în privința restricționării călătoriilor internaționale, dar facilitează și planificarea unei călătorii, iar celălalt, graphs.ro, contabilizeaza numărul testelor de coronavirus făcute de România, numărul cazurilor pozitive raportate în aceleași zile și procentul testelor pozitive dintre cele prelucrate.

„În primul rând, m-am gândit că după ce se vor ridica restricțiile, lumea va începe să călătorească și nu există un loc unitar unde să vezi efectiv – pot să mă duc în Austria, pot să mă duc în Franța, ce se întâmplă când ajung acolo, stau în carantină?”, spune Dragoș Vana despre restrictions.eu.

Sunt cel puțin 10 surse de unde el, alături de un prieten, ia informațiile pe care încearcă să le structureze și apoi să le publice pe site. Și nu a greșit, având în vedere că în fiecare zi numărul „vizitatorilor” aproape se dublează.

Ideea de a dezvolta aceste proiecte a venit natural pentru el.

„Mi se pare că există o lipsă de informații și m-am gândit că ar fi frumos ca pe timp de pandemie să-i ajut pe alții. Am decis că atâta vreme cât nu existau pe piață aceste informații, dacă eu pot să le fac ar fi bine să le ofer. Nu aș fi dormit bine dacă știam că pot să fac ceva și nu am făcut”, a mai spus Dragoș Vana la EBS Radio.

El a mai vorbit și despre cum să ne informăm corect în vremea în care fake news-ul este o amenințare la fel de mare ca virusul.

„Cel mai important este să fim mult mai selectivi cu sursele de informare. E foarte ușor să te pierzi ore în șir pe site-uri care nu oferă materiale de calitate și cu știri a căror menire este să te țină pe site cât mai mult. E important să alegi informații de calitate”, a spus Dragoș Vana.

Mai multe aflați în interviul pe care Dragoș Vana i l-a acordat lui Tiberiu Crișan la WakeUp  Cluj.

 

Sursa foto: Facebook