AUDIO | Forum EBS. Economia Clujului, în tonul celei naționale. Specialist: „Creșteri cu 2 cifre în IT și construcții, scăderi istorice în HoReCa!”

Cum au fost afectate economia Clujului și cea națională, în pandemie, la un an de la confirmarea primului caz de Covid în România, a fost tema emisiunii Forum EBS de joi, 25 februarie, realizată de Ovidiu Cornea.

Levente Szasz, vicedecan la FSEGA, coordonatorul Romanian Economic Impact Monitor. Foto / Facebook
Levente Szasz, vicedecan la FSEGA, coordonatorul Romanian Economic Impact Monitor. Foto / Facebook

 

Scădere de 3,9% a PIB-ului

“Dacă ne uităm la evoluția economiei în general, la Produsul Intern Brut (PIB, n.red.), la nivelul anului 2020, avem o scădere economică, însă această scădere este mai moderată, față de așteptările tuturor analiștilor, inclusiv ale echipei noastre de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Conform acestor date, avem de a face cu o scădere economică anuală, în 2020, de 3.9 procente, ceea ce este semnificativ mai redusă față de așteptările economiștilor, de 5-6%”, a spus pentru Forum EBS, Levente Szasz, coordonatorul echipei de cercetare din proiectul Romanian Economic Impact Monitor. Este vorba de un portal, care corelează datele cu privire la evoluția națională a pandemiei cu măsurile dispuse de autorități și evoluția economică.

Recent, primarul Emil Boc declara, la un alt post de radio, citat de Transilvania Reporter, că economia Clujului și în special anumite sectoare economice sunt puternic afectate de modul de calcul al incidenței cazurilor de Covid.

Sectoare în creștere

Economistul a spus că economia locală a urmat în mare parte traseul celei naționale, cu un anumit specific, fie în privința unor industrii care au avut creșteri pe final de an trecut, fie al altor sectoare care au fost mai puternic afectate, precum HoReCa.

„Evoluția este similară cu media economiei naționale. Imaginea detaliată la nivel de sector este destul de diferită și de diversă. Industria IT, dar și construcțiile reprezintă o pondere destul de semnificativă din economica locală, iar aceste două industrii au avut o evoluție favorabilă, pozitivă, în contextul pandemiei, la nivel national. La nivelul lunii decembrie 2020 în industria IT am avut creșteri de peste 20%, comparativ cu ultima lună din 2019. Construcțiile – o creștere de peste 10%, deci tot cu 2 cifre, procentual. Asta asigură totuși o perspectivă destul de bună economiei Clujului. De cealaltă parte, avem acest sector, de ospitalitate și turism, care probabil a a avut și are în continuare cel mai mult de suferit de pe urma acestei pandemii. Acolo, la nivel national avem o scădere anuală de aproape 50%. Probabil, încă nu am verificat datele, este o scădere istorică, cel puțin în istoria recentă a României, după revoluție, la nivelul unei singure industrii”, a arătat specialistul.

Sectoare și mai specifice, precum industria aeriană au avut scăderi de aproximativ 60%.

“Din aceste extreme se compune o medie și la nivelul Clujului și putem spune că am avut o scădere, dar foarte moderată,  datorită tocmai acestor industrii, unele au avut o creștere semnificativă, altele o scădere și în general suntem la același nivel cu media la nivel național”, a arătat Levente Szasz.

La un an de la confirmarea primului caz de Covid-19 în România, Levente Szasz vorbește în interviul de mai jos și despre răspunsul companiilor la pandemie, cum se pot redresa și prognoza economică pentru anul în curs:

 

Avantajele telemuncii

Una din schimbările pe care le-a adus pandemia a fost telemunca, munca de acasă, în numeroase sectoare, în special IT, servicii sau activități de birou din numeroase domenii industriale.

În cadrul Forum EBS, Bianca Sharma, specialist în marketing într-o multinațională din Cluj, a vorbit despre exepriența telemuncii, încă de la începutul pandemiei și cuma a îmbinat lucrul de acasă cu responsabilitățile de părinte. “Sunt și multe avantaje ale acestui mod de lucru”, a spus ea:

 

Telemunca, un dezavantaj doar la noile angajări

În domeniul IT, în care o parte din angajați aveau deja exercițiul muncii remote, tranzitul spre telemuncă nu a fost unul dificil, a explicat managerul Transilvania It Cluster, care grupează zeci de companii din IT-ul clujean, Bianca Muntean. Procesul de adaptare al noilor angajați cu mediul de lucru a suferit însă de pe urma acestei schimbări, a mai spus aceasta.

Reprezentanta clusterului de IT clujean a vorbit și despre scăderile de comenzi de la începutul pandemiei, depășite însă cu brio odată cu creșterea cererii pentru servicii de digitalizare, în special de pe piața externă:

 

Angajați din HoReCa, reprofilați

Industria ospitalității clujene a fost cel puțin la fel de afectată precum cea națională, însă presiunea suplimentară a venit din faptul că localurile din Cluj-Napoca, spre exemplu, au rămas mult timp închise întrucât, începând de la finalul toameni trecute, rata de incidență a rămas, cu excepție de câteva zile, peste pragul de 3 la mie.

Florin Chiorean, barman la un alt restaurant clujean, a avut în 2020 câștiguri sub jumătate din cele dintr-un an obișnuit. Tânărul a povestit despre cum l-a afectat pe el și pe colegii lui această perioadă:

 

Loredana Trâncă, managerului unui restaurant dintr-un lanț de localuri din Cluj, a vorbit despre exeperiența acestei perioade:

 

Ascultați emisiunea integral Forum EBS, mai jos:

 

Ovidiu Cornea