Autoritățile vor definitiva până în 10 noiembrie graficul de mutare a deșeurilor din rampa temporară a Primăriei. Regia de Administrare a Domeniului Public a propus un calendar pe trei ani pentru relocare, având în vedere cantitatea acestora, care este de aproximativ 250.000 de tone.
Tema mirosului cauzat de deșeurile de la Pata Rât a fost dezbătută în emisiunea Forum EBS cu Adrian Dohotaru, activist de mediu și deputat independent, viceprimarul Dan Tarcea, respectiv Adina Socaciu, șefa Agenției de Protecție a Mediului Cluj. De asemenea, în emisiune au intervenit și Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate și Cami Gui, inițiatoare a Asociației Clujul Sustenabil.
Transportul deșeurilor a fost sistat temporar, ca urmare a răspândirii unui miros puternic în mai multe zoine ale orașului. Asta după ce Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public (RADP), a transportat la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor aproximativ 25.000 de tone de gunoie, din cele peste 270.000 de tone existente în total la rampa temporară a Primăriei, de la Pata Rât. Autoritățile de mediu solicită însă un termen mai scurt pentru finalizarea procedurilor.
„Cu cât prelungim mai mult, cu atât persistă mai mult mirosul. Eu le-am și trimis adresă prin care am cerut să refacă programul de conformare, pe luni și pe zile, exact cât poate să ducă, ce număr de utilaje și mașini au, ca să calculăm așa încât într-o perioadă cât mai scurtă să poată fi transportat acel deșeu, de la rampa temporară spre depozit”, a spus la Forum EBS șefa Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Adina Socaciu.
Rampa temporară de depozitare din Cluj-Napoca a strâns deșeurile din municipiu, dar și din alte zone din județ, începând cu anul 2015. Conform autorizației de mediu, aceasta și-a încetat activitatea odată cu inaugurarea, în această toamnă, a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, care colectează acum toate deșeurile din județ.
„Tot ce s-a depus în 5 ani nu poate fi dus într-o lună, cu toate că a trecut printr-un proces de selectare și de compactare. Este o procedură care va fi de durată, dar vom lua toate măsurile necesare astfel încât calitatea vieții din oraș să nu fie afectată”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.
Ascultați întreaga emisiune Forum EBS, de joi, 29 octombrie, mai jos: